Aan belangstelling geen gebrek.
Aan belangstelling geen gebrek.

International Jasper Cillessen ‘is thuis’

Algemeen

NIJMEGEN -  Hoe het voelt om weer in de Goffert rond te lopen? “Vertrouwd”, vindt Jasper Cillessen.  De 63-voudig international komt over van Valencia CF en tekende bij N.E.C. een contract van drie seizoenen. Cillessen is na elf jaar weer terug waar het voor hem begon en werd deze week officieel gepresenteerd. “Ik heb er enorm veel zin in! Hier weer zijn geeft een speciaal gevoel.” 

Door Marcel Witlox

Was deze transferperiode van Valencia naar N.E.C. voor hem een spannende periode? “Ja, er waren wat ‘ongeregeldheden’ met Valencia en daardoor duurde het allemaal wat langer. Maar heb er vertrouwen in dat alles nu goed is geregeld. En of ik zondag kan spelen tegen FC Volendam? Zeker, als de trainer het goed vindt.”

Het mag gerust een stunt worden genoemd: de komst van Cillessen naar de bloedkuul. Het was vorige week al een gerucht en voor donderdag 4 augustus belegde N.E.C. een persconferentie. Deze werd echter op het laatste moment geannuleerd. ‘Vanwege een technische formaliteit in de afronding van de transfer’, meldde toen N.E.C. “Het was geen prettige situatie in Valencia”, is alles wat Cillessen hierover kwijt wil.

“Ik wilde heel graag terug naar Nederland. Na een goed gesprek met Marcel (Boekhoorn red.) begon het bij mij wel te kriebelen. Gezien de plannen van Marcel met N.E.C. was ik er al snel uit. Zijn Project N.E.C. spreekt me enorm aan. Daaruit spreekt de ambitie om jaarlijks Europees voetbal te spelen.”
Cillessen heeft vóór zijn overstap van Valencia naar N.E.C. wel contact opgenomen met bondscoach Van Gaal. “Van Gaal was heel duidelijk. Hij zei ‘Jasper, je moet gewoon goed presteren. Laat de Jasper zien die we zo goed kennen’. En nee, hij gaf natuurlijk geen garanties dat ik tijdens het WK in actie zal komen.”  

Over andere transfermogelijkheden laat Cillessen zich niet uit. “Dit was voor mij persoonlijk gewoon de beste keuze. Ik wilde gewoon graag terug naar Nederland, dicht bij mijn familie en vrienden. Ik moet toegeven dat de coronamaatregelen er best hebben ingehakt. Ik zat toch vaak alleen in Valencia. Nu ben ik binnen twintig minuten lekker ‘thuis’. “      

Wat Cillessen opvalt in zijn korte tijd dat hij nu bij N.E.C. rondloopt? “Natuurlijk zijn bepaalde zaken hetzelfde gebleven maar ook N.E.C. in geprofessionaliseerd. Eén voorbeeld: ook hier worden nu wedstrijden en trainingen met camera opgenomen en kunnen we de beelden terugkijken en bespreken.”  
“Fysiek ben ik er helemaal klaar voor. Heb al volle bak meegetraind met de N.E.C.-selectie. Maar ook bij Valencia heb ik in de voorbereiding volop meegetraind.  Het voelt goed. Heb het elftal zien spelen tegen FC Twente en dat geeft veel vertrouwen. Ik heb van die wedstrijd genoten.”

“En als ik de jeugd een tip mag geven: geniet van het voetbalspel en blijft altijd hard werken. Elke keer weer vol gas geven om te bereiken wat je wilt bereiken.”

De doelman werd op 22 april 1989 geboren in Groesbeek. In de zomer van 2011 verruilde Cillessen N.E.C. voor Ajax. Nadien kwam de 33-jarige doelman nog uit voor FC Barcelona en Valencia CF, waarna Cillessen nu ‘terug naar huis komt’.

Technisch directeur Ted van Leeuwen vertelt: “Jasper is een doelman met exceptionele kwaliteiten, de beste van Nederland. Als je als N.E.C. zijnde zo’n doelman kan binnenhalen moet je nooit twijfelen. Wij waren niet op zoek naar een doelman, maar de doelman vond ons. Mattijs Branderhorst heeft het uitstekend gedaan voor N.E.C. en heeft meer punten voor ons gepakt dan verloren, maar dit was een buitenkans. De wetten van topsport. We zijn blij dat Jasper terug is waar het voor hem begon: N.E.C.” Cillessen zelf over de situatie: “Mattijs is een fijne collega en de huidige situatie is voor hem ronduit vervelend. Als collega zal ik hem waar dat kan zo goed mogelijk steunen.” 

Cillessen maakte al op 12-jarige leeftijd de overstap van De Treffers naar de Voetbalacademie van N.E.C. Die doorliep hij met vlag en wimpel, waarna hij op 28 augustus 2010 tegen sc Heerenveen (2-2) zijn debuut maakte.

“Ik ben ontzettend blij om thuis te zijn. De afgelopen tien jaar heb ik prachtige avonturen beleefd en om dan nu terug te keren in Nijmegen is voor mij de kers op de taart. Maar ik ben nog niet klaar. N.E.C. is bezig aan een mooi project en daar wil ik graag onderdeel van zijn. Met mijn ervaring denk en hoop ik iets toe te kunnen voegen aan de selectie. Het kan voor mij niet snel genoeg beginnen”, aldus Cillessen.

Afbeelding
Afbeelding