Mevrouw Smeets krijgt bloemen van verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes. Op haar telefoon een zorgverlener via de Virtual Clinic-app.
Mevrouw Smeets krijgt bloemen van verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes. Op haar telefoon een zorgverlener via de Virtual Clinic-app. Foto:

Honderdste patiënt Sint Maartenskliniek krijgt thuis pijnbehandeling via app

Algemeen

NIJMEGEN - Het Pijnbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek viert een belangrijke mijlpaal. Mevrouw Smeets uit Swalmen was onlangs de 100e patiënt die thuis een neuromodulatie-behandeling krijgt via een app. Hiermee is de Sint Maartenskliniek het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze prestatie heeft bereikt.

Voor mensen met chronische pijnklachten waarbij andere therapieën niet werken, past het Pijnbehandelcentrum neuromodulatie toe. Deze gespecialiseerde behandeling wordt al ruim 15 jaar aangeboden. Tijdens een operatie wordt een elektrode vlakbij het ruggenmerg geplaatst, die verbonden is met een batterij in de bil, de neuromodulator. Door middel van stroomsignalen wordt het pijnsignaal naar de hersenen onderdrukt, waardoor de patiënt minder pijn ervaart.

‘Virtual Clinic’

Voorheen moesten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis komen om de instellingen van de neuromodulator te controleren en aan te passen. In het voorjaar van 2022 startte de Sint Maartenskliniek met de ‘Virtual Clinic’, een beveiligde app waarmee patiënten op afstand kunnen videobellen en de neuromodulator kunnen laten instellen vanuit hun eigen huis.

Verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes is verheugd over de reacties: “Sinds de introductie kunnen nu al 100 patiënten van deze mogelijkheid gebruik maken en de reacties zijn erg positief. Voor mensen met chronische pijn is een lange autorit vaak een flinke belasting, die veel energie kost. Dat ze nu thuis kunnen blijven, is voor hen erg prettig. Het scheelt de patiënt en de familie of mantelzorgers veel tijd.”

Mevrouw Smeets uit Swalmen, de 100e patiënt, kijkt uit naar de voordelen van de thuisbehandeling: “Zonder de app zou ik komend jaar vier keer vanuit Swalmen naar Nijmegen moeten reizen. Dat is toch al gauw een uur enkele reis met de auto. Nu kan ik thuis blijven en dat bespaart me veel tijd. Kan ik lekker in de tuin werken! En natuurlijk vind ik het hartstikke leuk dat ik de 100e patiënt ben. Ik ga ervanuit dat er nog velen zullen volgen.”

Patiëntvriendelijke zorg 

De Sint Maartenskliniek zet zich in om mensen verder in beweging te brengen met innovatieve en patiëntvriendelijke zorg. “Digitale oplossingen zoals de Virtual Clinic-app worden steeds belangrijker om patiënten te voorzien van hoogwaardige zorg op afstand. Het bereiken van de mijlpaal van 100 patiënten die thuis een pijnbehandeling ontvangen, onderstreept de inzet van de Sint Maartenskliniek om de kwaliteit van leven voor mensen met chronische pijnklachten te verbeteren”, aldus de Sint Maartenskliniek.