Onderzoek meniscusprothese in Radboudumc en Sint Maartenskliniek

Algemeen

Nijmegen - Een kleine groep patiënten van het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek krijgt een meniscusprothese. ATRO Medical BV heeft toestemming gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin te implanteren bij achttien patiënten. De eerste patiënten worden in het Radboudumc behandeld. Bij goed resultaat volgen in het voorjaar van 2019 ook patiënten in de Sint Maartenskliniek en het Maastricht UMC+. De prothese is nog niet goedgekeurd voor commerciële doeleinden en mag alleen binnen klinisch onderzoek gebruikt worden. Met dat klinische onderzoek moet worden vastgesteld of de prothese bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie.

In een gezonde knie werkt de meniscus als schokbreker. Zonder een goed functionerende schokbreker ontstaan vaak pijn en bewegingsbeperkingen in de knie. Een operatieve behandeling hiervoor ontbreekt op dit moment. Pas bij een ernstig versleten knie wordt het hele kniegewricht vervangen door een totale knieprothese. De kunststofprothese vervangt alleen de meniscus en brengt zo de schokbrekerfunctie weer terug. Deze prothese is bedoeld voor patiënten die in het verleden een kijkoperatie hebben ondergaan, waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Daarmee kan de periode tot een totale knieprothese worden overbrugd. Het klinische onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, moet aantonen of de meniscusprothese veilig is en of de pijn in de knie daadwerkelijk zal verminderen.

Orthopedisch chirurg Sebastiaan van de Groes van het Radboudumc: “Doordat de ontwikkeling van de Trammpolin meniscusprothese in het Radboudumc heeft plaatsgevonden en de prothese bij de eerste patiënten ook hier wordt geplaatst, kunnen we snel de eventuele aandachtspunten oplossen. Hierdoor is een snelle, efficiënte en veilige introductie van dit nieuwe implantaat mogelijk.”
“Op de polikliniek zien we regelmatig patiënten met pijnklachten aan hun knie, door slijtage aan de meniscus”, zegt orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek. “Door plaatsing van deze meniscusprothese verwachten we een effectieve én veilige behandeling te kunnen bieden voor deze patiëntengroep.”

“De start van het klinisch onderzoek is een grote stap voorwaarts voor patiënten met chronische kniepijn waarvoor momenteel geen effectieve behandeling bestaat”, vertelt Tony van Tienen, orthopedisch chirurg en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het implantaat bij ATRO Medical. “In de huidige praktijk wordt vaak na jaren van behandelen met pijnstillers, injecties en fysiotherapie besloten om het hele gewricht te vervangen door een knieprothese. Onze meniscusprothese kan hierin verandering brengen met een eenvoudige, effectieve ingreep. We verwachten dat we met onze meniscusprothese de plaatsing van een knieprothese 10 jaar kunnen uitstellen.”

Bij goede resultaten van deze klinische studie kan de meniscusprothese in 2022 toegelaten worden op de Europese Markt.