Onderzoek naar effecten van mindfulness voor mensen met kanker

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Wetenschappers verbonden aan het Radboudumc onderzoeken de effecten van mindfulness voor mensen met kanker. Mensen kunnen hiervoor kosteloos deelnemen aan een cursus mindfulness, in een groep of zelfstandig via een e-health programma.

“De diagnose kanker krijgen kan voelen alsof je onvoorbereid en alleen in een onbekende wereld terechtkomt. Geen wonder dat ten minste éénderde van de mensen met kanker last heeft van psychische klachten. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met kanker na een training mindfulness minder bang zijn voor terugkeer van de ziekte en een hogere kwaliteit van leven ervaren. Mindfulness kan handvatten en ondersteuning bieden in de omgang met moeilijke gedachten en gevoelens”, aldus de onderzoekers.

Het Radboudumc biedt mindfulnesstraining aan voor mensen met kanker. Tijdens deze training leren deelnemers bewuster aanwezig te zijn en onder ogen te zien wat er aan de hand is. Ook als dat moeilijk of confronterend is. Het accent ligt op het leren accepteren van gedachten en gevoelens, zonder erin vast te blijven zitten. Zo leren deelnemers te voorkomen dat nare gevoelens, gedachten of ervaringen uitgroeien tot ernstige klachten. De training mindfulness wordt gegeven in een groep of zelfstandig, door middel van een e-healthprogramma.

Mindfulnesstraining thuis volgen

Deze training vindt plaats binnen het BUDDY-onderzoek van het Radboudumc. In dit onderzoek willen de onderzoekers meer weten over het effect van mindfulness bij mensen met kanker via een online programma, met en zonder begeleiding van een trainer. 

“Het voordeel van een e-healthprogramma is dat deelnemers de training thuis kunnen volgen. Voor mensen met kanker die al vaak naar het ziekenhuis moeten voor behandelingen kan dit prettig zijn. Daarnaast kan de training in eigen tijd worden gedaan, een voordeel als de lichamelijke conditie (tijdelijk) verminderd is door de behandeling.”

Angst voor de dood

Fabianne van de Riet nam deel aan het BUDDY-onderzoek. Ze volgde het e-health programma zonder trainer. Na haar herstel van acute lymfatische leukemie had ze een beperkte belastbaarheid. Ze was opgetogen dat ze was ingeloot in deze groep omdat ze nog erg vermoeid was en de training in haar eigen tijd kon doen. 

Ze vertelt: “Ik was heel gemotiveerd om de dagelijkse oefeningen en opdrachten te doen. Ik heb veel geleerd over mijn angst voor de dood, en kon hier beter mee omgaan.” Ze kon haar aandacht richten op haar ademhaling en het huidige moment, waardoor ze minder door angst werd overweldigd als ze ‘s nachts in paniek wakker werd. Bovendien leerde ze in de training om haar grenzen te herkennen en op basis hiervan keuzes te maken: “Ik heb meer aandacht voor de natuur en ben me meer bewust van de kleine dingen.”

Duidelijk programma

Fabianne vond het e-healthprogramma heel duidelijk en waardeerde de virtuele coach. Ze ondervond nooit technische problemen en hoefde geen hulplijn in te schakelen. De taal was helder en niet betuttelend of kinderachtig, wat ze soms wel bij andere e-healthprogramma’s heeft ervaren.

Tot september 2023 kunt u deelnemen aan het BUDDY-onderzoek. Deze deelname is gratis. Kent u iemand met kanker of hebt u zelf kanker (gehad) en denkt u dat mindfulness iets voor u is? Neem dan contact op met buddyonderzoek.psy@radboudumc.nl

www.radboudcentrumvoormindfulness.nl