Deze twee-onder-een-kappers krijgen een houten gevel en een groen dak.
Deze twee-onder-een-kappers krijgen een houten gevel en een groen dak. Foto: Studio 3D Visuals

Viridis, zeven houten nieuwbouwwoningen aan een groen hofje

Algemeen

NIJMEGEN - Op de plek waar vroeger het tuincentrum van Loosbroek gelegen was, tussen de Einsteinstraat en de Heiweg in Nijmegen, worden binnenkort zeven houten duurzame woningen gebouwd aan een groen hofje. 

Dit is een initiatief van Xander Arets en Bas Jansen. Architect en ontwikkelaar Xander Arets fietste dagelijks in zijn middelbareschooltijd van Brakkenstein naar het Dominicus College. Hij kwam iedere dag door de Heiweg, waar toen nog tuincentrum van Loosbroek gevestigd was. Arets: “Het terrein stond  te koop in 2020 en ik zag direct de mogelijkheden van deze verborgen plek. Na veel overleg met de buurt en de gemeente heb ik een ontwerp gemaakt gemaakt voor zeven houten woningen en een landschapsarchitect gevraagd de binnentuin te ontwerpen. We hebben het bestemmingsplan aangepast en de omgevingsvergunning gekregen, zonder dat de buurt bezwaren heeft gemaakt. 

Het bijzondere van dit project is onder andere de gezamenlijke tuin en het feit dat het dak, wanden en vloeren allemaal van hout en natuurlijke materialen worden gemaakt. En uiteraard zijn de woningen heel energiezuinig, A+++.  Nu is het bijna zover, we starten eind dit jaar met bouwen.”

Viridis

Na oplevering wordt het hofje deels openbaar, de buurt krijgt er dus een stukje groen bij! Naast een landschapsarchitect hebben we er ook een bioloog bij betrokken die advies geeft op het gebied van natuur inclusiviteit. De naam van het dit bijzondere groene hofje is ‘Viridis’; de Latijnse naam voor groen. Want groen is het centrale thema, met groene sedumdaken en veel plek voor inheemse struiken, planten en bomen. En er is plek voor een paddenpoel, waar naast padden ook salamanders en kikkers zich thuis voelen. In de gezamenlijke moestuin komt ook een kleine kas te staan. De toekomstige bewoners kunnen er dan samen hun groenten gaan verbouwen. 

De begroeide pergola’s voor de gevels houden  in de zomer de warmte buiten, zodat een airco niet nodig is. En in de winter mag de zon naar binnen schijnen! 

Houtskeletbouw

Er was direct veel belangstelling voor deze woningen, ook omdat er voor de kopers veel ruimte was om zelf nog hun indeling te kunnen aanpassen. Bijna alle woningen zijn nu verkocht; eind dit jaar beginnen we met de bouw. Omdat de woningen als houtskeletbouwwoningen worden ‘geprefabriceerd’ is de bouwtijd kort en de overlast voor de buurt minimaal. De planning is dat in de zomer van 2024 de woningen worden opgeleverd. 

Iedere woning heeft uitzicht op de de gezamenlijke tuin.
Interieur van één van de woningen.