Veel publiek tijdens Di-Vers.
Veel publiek tijdens Di-Vers. Foto: Bureau Wijland

Ontmoet en herdenk op festival Di-Vers

Algemeen

NIJMEGEN - In de groene tuinen van Land van Ooij aan de rand van Nijmegen is zaterdag 16 september de vijfde editie van het gratis festival Di-Vers. Publiek is welkom van 13.00 tot 17.00 uur aan de Dijkgraaf van Wijckweg 9 in Nijmegen. Vrij entree. 

Di-Vers staat in teken van ontmoeting en verbinding tussen mensen, culturen en natuur. “Het is meer dan ooit belangrijk om al die verschillende mensen in de samenleving met elkaar te verbinden én met hun natuurlijke omgeving”, aldus Qader Shafiq, medeorganisator en directeur Bureau Wijland. 

“Daarom hopen we dat we het succes van de afgelopen jaren kunnen voortzetten en dat we het dit jaar met nog meer mensen mogen delen.”

Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar de herdenking van het slavernijverleden. Dit gebeurt onder andere door de openingstoespraak van Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. 

Er is verder ‘di-verse’ muziek, eten, verhalen en dans uit alle windrichtingen. Iedereen die nog nooit een oed (peervormig snaarinstrument) heeft gehoord, kan terecht bij het optreden van Nawras Altaky. Of luister naar Shireen Kaijadoe, begeleidt op piano door Sebastiaan Oosthout. 

En er is meer: hip-hop en rap van The Mansion, verhalen en muziek van theatervoorstelling Coconelli & Co, acrobatiek van Batuque Capoeira Nijmegen en de smaken uit diverse wereldkeukens. Lokale organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid, diversiteit en mensenrechten presenteren zich en daarnaast is Bona Baana aanwezig met een programma voor de allerkleinsten.

Festival Di-Vers is een initiatief van Bureau Wijland i.s.m. Netwerk Kleurrijk Groen en Land van Ooij. Di-Vers heeft als doel om een brug te slaan tussen stad en natuur, om zoveel mogelijk mensen met diverse achtergronden te betrekken bij natuur en duurzaamheid.

Zoals schrijver Abdelkader Benali vorig jaar poëtisch opmerkte: “Festival Di-Vers biedt mensen die onvrijwillig hun wortels kwijtraakten een vruchtbare plek waar nieuwe wortels kunnen groeien.”