Opening Vrede en Vrijheidstuinen

vr 19 nov 2021, 08:43 Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Groene plekken verbinden met kunst geïnspireerd op vrede en vrijheid. Daaraan is afgelopen jaar op een achttal locaties in Nijmegen gewerkt. In het weekend van 10, 11 en 12 december worden deze  Vrede en Vrijheidstuinen, ontmoetingsplekken in acht wijken, officieel geopend met feestelijke activiteiten. Met als aftrap vrijdagmiddag 10 december  een Nieuwscafé in de Ontmoetingskerk in Dukenburg met aandacht voor anders wonen in een groene omgeving.

Op initiatief van Stichting Kus maakten deelnemers uit heel Nijmegen in een reeks workshops schilderijen, teksten, foto’s en andere kunstobjecten, met als onderwerp persoonlijke vrede en vrijheid. Een deel van het werk is in de acht tuinen geplaatst.

De tuinen zijn, ieder op eigen manier, een belangrijke verbindende factor in hun wijk en Nijmegen. Het gaat om de Educatieve Natuurtuin Goffert, De Groene Schakel in Grootstal, Land van Ooij, de Ontmoetingstuin in Meijhorst, de tuin rond het Pomphuisje van Kunstraffinaderij vlak bij het Centraal Station, de Theetuin van Hortus Nijmegen in Brakkenstein, Trainingscentrum Michi bij Park Staddijk en de Wijkfabriek in de Wolfskuil.

In december zijn er bij drie tuinen activiteiten en is er een kleine expositie in Wijkcentrum De Ster in Lent. Er is ook een folder gemaakt met een fietstocht langs alle tuinen. In 2022 volgen activiteiten in de andere tuinen en komt er mogelijk een grote tentoonstelling in het centrum.

Programma 

10 december in Ontmoetingskerk in Meijhorst Vrede en Vrijheids Nieuwscafé over verbinding in wijken en de stad, van 17.00 tot 18.00 uur. Onder leiding van John Spierings en Rob Jaspers. Jaspers bevraagt Elly Janssen van Van Tuin tot Bord en De Groene Schakel; Henk Moeniralam, bestuurslid van de Vereniging Land van Ooij; Volkert Vintgens, oud-directeur van Milieudefensie, over verbinding en duurzaamheid; Wim Bilo van Stichting Nijmegen Wederopbouwstad en de tentoonstelling Kijk Omhoog, Kijk vooruit over de wederopbouw na de oorlog; Hanneke Beld over Strowijk Iewan, een duurzaam en sociaal wooninitiatief; Pepijn Sluiter directeur van Architectuurcentrum Nijmegen over anders bouwen in onder andere Dukenburg, zodat bijvoorbeeld ouderen door kunnen stromen naar kleinere woonruimte in eigen omgeving. Opgeven verplicht en wel via stichtingkus@gmail.com of tel .06-18194393. Met QR code)

11 december in Wijkcentrum De Schakel van 15.00 tot 18.00 uur: Officiële opening van de acht Vrede en Vrijheidstuinen vooral gericht op ontmoeting van vrijwilligers van de acht tuinen. Met presentatie van de werken in de verschillende tuinen en de fietstocht erlangs en met optredens van Martial Artgroep Dragon Warriors van enkele jongeren, poppenspeelster Alda Loeffen en troubadour Anouk Balins. Met gratis maaltijd gemaakt door Van Tuin tot Bord. Opgeven nodig: stichtingkus@gmail.com, tel. 06-18194393. Met QR code. Maximaal 50 personen).

12 december in de Hortus Theetuin korendag in kerstsfeer, met het openen van de Theetuin van Hortus Nijmegen als Vrede en Vrijheidstuin met gedicht van Hanneke Beld en Vrijheidsspeurtochten van KUS. Info bij de Hortus. contact@hortusnijmegen.nl, tel. 024-7853871.

www.stichtingkus.nl