
Gel mogelijke oplossing voor erectieproblemen
AlgemeenNIJMEGEN - Onderzoek van CWZ moet uitwijzen of het gebruik van een gel erectieproblemen na behandeling van prostaatkanker kan verhelpen.
Jaarlijks ondergaan zo’n 3000 mannen in Nederland een operatieve prostaatverwijdering vanwege prostaatkanker. Die ingreep leidt vaak tot erectieproblemen, mogelijk ook als gevolg van een verlaagd testosteron.
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen onderzoekt samen met Radboudumc Nijmegen, Catharina ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum of testosterontherapie het seksueel functioneren verbetert na behandeling van prostaatkanker.
Kwaliteit van leven
Gezien de relatief lange overleving na een behandeling voor niet-uitgezaaide prostaatkanker (gemiddeld > 10 jaar) heeft een verminderd seksueel functioneren groot effect op de kwaliteit van leven van deze patiënt.
Onder leiding van uroloog dr. Rik Somford en arts-onderzoeker Joost van Drumpt, beiden werkzaam in CWZ, wordt in de elf deelnemende ziekenhuizen in Nederland onderzocht of testosterontherapie leidt tot een beter en sneller herstel van erecties en seksueel functioneren.
Gel
Mannen die deelnemen aan de studie kunnen worden behandeld met testosterontherapie, ze smeren iedere dag een gel die testosteron bevat op hun huid. De resultaten worden vergeleken met mannen die dezelfde operatie ondergaan en een verlaagd testosteron hebben en daarvoor behandeld worden met placebo.
Daarnaast wordt onderzocht wat het effect is van testosteron op het ontstaan van ongewild urineverlies na een prostaatverwijdering en of het de kans op terugkeer van de ziekte verkleint.
Breed opgezet voor beter resultaat
De studie is in 2023 van start gegaan en loopt tot 2026. Dankzij de KWF-financiering is het mogelijk het onderzoek breder op te zetten, waardoor er sneller tot resultaten kan worden gekomen. In totaal kunnen 140 mannen met een te laag testosteron die een prostaatverwijdering ondergaan meedoen aan het onderzoek. De resultaten worden naar verwachting in 2027 gepubliceerd.
Deelnemende ziekenhuizen
Naast de vier ziekenhuizen van Prosper werken de volgende ziekenhuizen mee aan het onderzoek: Sint Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum, Antoni van Leeuwenhoek, Jeroen Bosch Ziekenhuis, AmsterdamUMC locatie VUmc, Rijnstate en Treant Zorggroep.
Prosper
Het onderzoek is geïnitieerd binnen het samenwerkingsverband Prosper samenwerkende prostaatkankerklinieken waarin CWZ, Radboudumc, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum samenwerken om de behandeling van prostaatkanker in onze regio te optimaliseren.
Hierdoor heeft elke patiënt toegang tot de beste faciliteiten, de meest precieze diagnose en de best mogelijke behandelopties.