De muurschildering is een kunstwerk van familie Elfrink geworden.
De muurschildering is een kunstwerk van familie Elfrink geworden. Foto: Will Tromp

Karin en Bart Elfrink restaureren kleurrijke werk van hun vader bij Klein Heyendaal

Algemeen

NIJMEGEN - Wie basisschool Klein Heyendaal passeert, ziet naast de ingang een nieuw kunstwerk. Maar nieuw is het niet, want het is de gerestaureerde muurschildering die kunstschilder en graficus Theo Elfrink in 1960 heeft gerealiseerd. 

Zijn werk was in de loop van de jaren zo vaal geworden, dat de schooldirectie het wilde aanpakken. Het werd een unieke restauratie omdat die is uitgevoerd door Theo Elfrinks dochter Karin en zoon Bart. Beide kunstenaars hebben het werk van vader Theo (1923-2014) nieuw leven ingeblazen door een opfrisbeurt. Een miniem deel van de kleurrijke muurschildering is niet aangepakt. Als eerbetoon hebben zoon en dochter de naam en het jaartal die hun vader heeft aangebracht, ongemoeid gelaten. 

De muurschildering van Theo Elfrink is al eerder gerestaureerd. Ook begin jaren ‘80 was het tijd om iets te doen aan het flets geworden werk. Toenmalig schooldirecteur Hans Jansen vroeg Elfrink daarvoor. Na het aanbrengen van een paar vegen was hij al klaar en merkte op dat zijn werk er wel dertig jaar tegen zou kunnen. Het werden geen dertig, maar ruim veertig jaar voordat zoon en dochter Elfrink het werk van hun vader in volle glorie herstelden.

Drie muurschilderingen

Het werk van Theo Elfrink is het middelste van de drie muurschilderingen van Klein Heyendaal. Links van Elfrinks werk beslaat de vriendschapsboom van Alexander Stroila uit Pskov de hele zijmuur van het schoolgebouw. Aan de rechterkant is het breed opgezette muurkunstwerk van Luis Alvarado en Marvin Kelly te zien. De twee kunstenaars geven een levendige impressie van het leven in hun woonplaats Massaya.  

Naam van maker en jaar van realisatie zijn gebleven