De toekomst van de zorg in drie korte films op InScience

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Is een VR-bril een goed alternatief voor een eenzame dag van een oudere? En kun je een systeem ontwikkelen dat weet of iemand met dementie nog genoeg van het leven geniet om het voort te zetten? Op 15 maart 2024 gaan tijdens wetenschapsfilmfestival InScience (12-17 maart) in Nijmegen drie korte films in première over de toekomst van de zorg. Het project is een samenwerking tussen InScience Film Festival, de Radboud Universiteit en zorginstelling Kalorama.

Door technologische (en maatschappelijke) ontwikkelingen verandert de zorg in rap tempo. Er is van alles mogelijk met behulp van technologische innovatie. Maar hoe willen we eigenlijk dat de zorg eruit gaat zien? 

Drie korte films verbeelden in de vorm van ‘speculatieve fictie’ mogelijke toekomstscenario’s van de zorg. De films gaan over thema’s als een VR-bril als alternatief voor een eenzame saaie dag van een oudere, een systeem dat uit kan rekenen wat de echte wens is van een persoon met dementie is en een toekomst waarin verzorgingstehuizen niet meer bestaan.

Samenwerking zorg, onderzoek en filmmakers

Voor het project werkten drie filmmakers samen met bewoners en medewerkers van Kalorama in Beek en onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc, de HAN en Saxion. Samen gaven ze vorm aan drie scenario’s voor korte films over de toekomst van de zorg. Deze scenario’s zijn vervolgens verfilmd.

Festivaldirecteur Daisy van de Zande van InScience denkt dat film een perfect medium is om een gesprek aan te zwengelen over de toekomst van de zorg. “Om te praten over de toekomst, moeten we mogelijke toekomsten kunnen verbeelden. De films kunnen hierdoor als perfecte gespreksstarter dienen. We gaan ze hierna inzetten in het onderwijs en in gesprekken binnen de zorg en zorgbeleid.”

Vanuit de Radboud Universiteit werkte cultuurcoördinator Martijn Stevens mee. “Alle deelnemers hebben hun specifieke kennis en ervaring met elkaar gedeeld. De filmmakers zijn erin geslaagd om deze verschillende perspectieven op een indringende manier bij elkaar te brengen. Elke film vertelt zodoende een meerstemmig verhaal waarin iedereen zich kan herkennen en waarvan iedereen kan leren. De wetenschappers zijn bijvoorbeeld anders gaan kijken naar de maatschappelijke gevolgen van hun onderzoek en naar de vragen of zorgen die leven bij zorgvragers en zorgverleners. Je kunt dus stellen dat het project heeft bijgedragen aan een open en participatieve onderzoekspraktijk. En dat was precies wat we hoopten te bereiken.”

De première van de drie films is op 15 maart om 19:00 uur tijdens InScience in LUX Nijmegen. De vertoning wordt gevolgd door een gesprek over de films en de toekomst van de zorg. Kaartje zijn te koop via de website van InScience.

www.insciencefestival.nl/nl/