Vrijwilligers van Lentekracht zijn bijna klaar met het afkoppelen van een regenpijp.
Vrijwilligers van Lentekracht zijn bijna klaar met het afkoppelen van een regenpijp. Foto: David van Haren

Doe mee en laat je regenpijp afkoppelen!

Algemeen

NIJMEGEN - Steeds meer mensen laten hun regenpijp afkoppelen van het riool. Tijdens harde regenbuien helpt dat tegen wateroverlast en het grondwater blijft beter op peil. Met de actie Pijpenkappuh kun je tijdens de doedagen op 24 mei en 1 november je regenpijp gratis laten afkoppelen van het riool. Meld je nu aan en laat jouw regenpijp afkoppelen. 

“We hebben vaker te maken met periodes van droogte maar óók met langdurige en harde regenbuien. Door het vele regenwater kan het riool overbelast raken met als gevolg dat straten blank komen te staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen, zoals door regenpijpen af te koppelen van het riool”, aldus de organisatie. “Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op veranderende weersomstandigheden. Bovendien help je mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg goed voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk.”

Wanneer je je opgeeft voor een van de doedagen moet je een aantal vragen beantwoorden om na te gaan of je regenpijp én tuin geschikt zijn om af te koppelen. Bij twijfel komt een deskundige van gemeente Nijmegen langs om de situatie te bekijken. Belangrijk is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels: door verharding kan het regenwater niet weglopen in de bodem.

Het team van Pijpenkappuh neemt het werk voor je uithanden en zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Wil je de afgezaagde pijp aansluiten op een regenton, dat kan. Je moet dan wel zelf een ton aanschaffen. Koppel je liever zelf af? De gemeente Nijmegen verleent hier subsidie voor!

Tijdens de doedagen zijn in Nijmegen de afgelopen jaren bijna 300 regenpijpen succesvol van het riool afgekoppeld. Wil je ook meedoen en woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming nodig van de woningbouwcorporatie of huurbaas. 

Voor de actie Pijpenkappuh werken Lentekracht, Operatie Steenbreek Nijmegen en gemeente Nijmegen samen.

Meer informatie en aanmelden: www.pijpenkappuh.nl