Het organiserende chapter: de Keizerstad Royal Ladies.
Het organiserende chapter: de Keizerstad Royal Ladies. Foto: Henk Baron

Dames in paars en rood vieren hun leeftijd

Algemeen

NIJMEGEN - Het heeft wel iets van een geheim genootschap, ware het niet dat ze nogal opvallen: de leden van de Red Hat Society zijn bepaald geen grijze muizen. Zaterdag 20 april komen zo’n 250 vrouwen ‘van zekere leeftijd’, gehuld in het paars en met een rode hoed, in het Van der Valkhotel Nijmegen bijeen voor de jaarlijkse Landelijke Conventie.

Friendship & Fun en een gezonde portie maling aan wat ‘men’ ervan denkt, kenmerken de activiteiten van de dames met de Rode Hoeden. Tijdens de conventie gaat het dan ook om ‘onbekommerd lachen en genieten’. 

De Red Hat Society is in 1998 ontstaan in Amerika, aanvankelijk als grap tussen ouder wordende vriendinnen. Ze wilden hun leeftijd vieren, in plaats van na hun vijftigste achter de geraniums te kruipen, en togen met een ‘belachelijke rode hoed’ op hun hoofd naar een tearoom. 

Maar de grap bleek een schot in de roos, en de ‘chapters’ (afdelingen) schoten als paddenstoelen uit de grond. Eerst in de VS, maar inmiddels is het een wereldwijde organisatie met honderdduizenden leden. Behalve de dresscode rood-paars zijn er geen regels, of het moet zijn: niet zeuren! 

In Nederland zijn er ruim 100 van die chapters, naar Amerikaans voorbeeld onder de informele leiding van een Queen. “Het is een eer deze grote conventie in Nijmegen te mogen organiseren”, aldus Queen Anne Mieke van de Keizerstad Royal Ladies. “En we zijn er supertrots op dat we een grote naam als operazangeres Amira hebben kunnen strikken. Maar zeker weten dat onze gasten ook genieten van Bennie Solo, Tom Meuwese, de Uit je Dakkapel en de young vibe van ID-dance!” 

Voor meer informatie: 

www.keizerstadroyalladies.com