Bronsgieters aan het werk.
Bronsgieters aan het werk. Foto: Museum Het Valkhof/G. Bovenberg

Expo over rijke geschiedenis van bronsgieterij De Olifant

Algemeen

NIJMEGEN - Op de pop-up locatie van Valkhof Museum is vanaf vrijdag 17 mei de tentoonstelling ‘De Olifant’ te zien. De expositie werpt licht op de rijke geschiedenis van bronsgieterij De Olifant, ooit een bruisende ontmoetingsplek voor ambacht uit Nijmegen, de regio en ver daarbuiten. 

In een kleurrijk samenspel laten gevestigde namen en voor een groter publiek nog te ontdekken talenten zien hoe divers en impactvol de nalatenschap van bronsgieterij De Olifant is.

Wie Nijmegen een beetje kent, weet het bronzen olifantje op de gevel aan de Priemstraat aan te wijzen. Het is een erfenis van de kruidenierswinkel ‘In den Olifant’ die er in de 19e eeuw zat. Vanaf 1979 veranderde deze locatie in het kloppende hart van ambacht: kunstenaarscentrum en bronsgieterij De Olifant. 

Smeltkroes

Dertig jaar lang was het een smeltkroes van creativiteit en een ontmoetingsplek voor mensen met eenzelfde passie. Een plek waar technieken werden verfijnd, kennis werd doorgegeven en jonge talenten zich konden ontpoppen.

“Er vloeide een breed scala aan kunst uit voort. Het werk van de kunstenaars, met De Olifant als kleine thuisbasis, had impact. De sporen ervan zien we vandaag, 11 jaar na de sluiting van de bronsgieterij, nog steeds terug. Ze vullen de galerieën, huizen en straten van ons land en ver daarbuiten”, aldus het museum in een toelichting op de expositie.

Openbare ruimte

Op verschillende plekken in de openbare ruimte van Nijmegen zijn beelden te vinden. In de vaste opstelling van Beelden aan Zee kom je ‘De Engel’ van Ed van Teeseling tegen. Het monumentale werk van Cor Litjens staat op veel plekken in Nederland, zoals het ‘Landschap met Bergen’ dat te vinden is bij het Revalidatiecentrum Overtoom in Amsterdam. “We realiseren ons te weinig hoe het ambacht van bronsgieten zich diep genesteld heeft in de culturele vezels van Nijmegen.”

De beelden in de tentoonstelling vertellen het verhaal van de bronsgieterij: de geschiedenis, de ontwikkelingen in techniek en de nieuwe, vaak rauwere toepassingen. Van gerenommeerde kunstenaars tot en met nieuw talent. Voor sommigen een feest van herkenning, voor anderen een kennismaking met een Nijmeegs ambacht.

Deelnemende kunstenaars: Babette Degraeve, Loek Hambeukers, Andreas Hetfeld, Bart Kelholt, Carel Lanters, Harry de Leeuw, Cor Litjens, Klaus van de Locht, Peter van de Locht, , Huib Noorlander, Paul de Swaaf, Ed van Teeseling en Nurzehra Ulukaya en Lia van Vugt. Gastcurator: Casper ter Heerdt

‘De Olifant’ is van 17 mei 2024 t/m 30 maart 2025 te zien in de pop-up locatie van Valkhof Museum aan Keizer Karelplein 33 in Nijmegen.

Houd valkhofmuseum.nl in de gaten voor meer informatie en de activiteitenagenda.

Uithangteken van 'In den Olifant', 1775 – 1800. Collectie Valkhof Museum.
Babette Degraeve, Voetjes (13 stuks), 2006. Brons, giethuid, gipsresten. Elk 16 x 7 x 25 cm. Courtesy of the artist