Afbeelding
zaken

Waardoor worden mensen kaal?

Zakelijk

Je haar verliezen is voor veel mensen een pijnlijke constatering. Hoewel bij kaalheid meestal aan mannen wordt gedacht, zijn er ook zeker vrouwen die als ze ouder worden hun haar verliezen. Daarnaast zijn er specifieke aandoeningen die zowel bij mannen als vrouwen voor haaruitval en kaalheid kunnen zorgen. En dan is er natuurlijk nog de behandeling met chemotherapie bij kankerpatiënten die vrijwel altijd gepaard gaat met het verliezen van het eigen haar. In al dit soort situaties kan een pruik of haarstuk uitkomst bieden.

Schaamte over haaruitval

Sommige mensen schamen zich over het uitvallen van hun haar. Vooral vrouwen vinden dat ze er minder vrouwelijk uitzien als hun haar uitvalt of heel dun wordt. Als je te maken hebt met haaruitval kun je kiezen voor een pruik. Als de haaruitval voorspeld kan worden, zoals bij het ondergaan van een chemobehandeling dan kun je ervoor kiezen om vooraf je eigen haar te laten afknippen zodat dit voor een pruik kan worden gebruikt. Maar je kunt ook kiezen voor een pruik van echt haar die is gemaakt met haar dat uit donaties komt. Mensen die bij de kapper hun haar laten knippen kunnen, mits het haar een bepaalde lengte heeft, hun haar doneren. Voorwaarde is dat het haar niet grijs is en dat het niet is geverfd.

Tijdelijk of voorgoed kaal

Vaak is kaalheid van tijdelijke duur, zoals bij een behandeling tegen kanker. Ook stress of ernstige ondervoeding kan zorgen voor haaruitval. Als de situatie verandert gaat het haar meestal weer groeien. Maar er zijn ook aandoeningen die permanente haaruitval veroorzaken. Dan ben je dus aangewezen op pruiken als je niet kaal door het leven wilt gaan. Gelukkig zijn die vandaag de dag van prima kwaliteit. En als je kaalheid door een medische aandoening wordt veroorzaakt, wordt een pruik vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Let er wel op dat je hiervoor in bepaalde gevallen aanvullend verzekerd moet zijn. Een pruik kun je een aantal jaren gebruiken, mits je hem op de juiste manier verzorgt. De leverancier kan je hierover informatie verstrekken. Soms is het ook mogelijk om een pruik een opknapbeurt te geven zodat je hem nog wat langer kunt dragen.

Een mooie pruik uitzoeken

Een pruik koop je bij een gespecialiseerde pruikenleverancier. Zo kun je onder andere terecht bij Hairmasters. Aan de hand van je wensen wordt een pruik ontworpen die goed bij je past. Je kunt dit haar gewoon stijlen zoals je dat gewend was te doen met je eigen haar. Vaak ziet alleen een kenner dat je een pruik draagt als je deze op de juiste manier hanteert. Je kunt je pruik op een speciale pruikenstandaard plaatsen om het haar goed in model te brengen. Ook kan de kapper er iets moois van maken voor een bijzondere gelegenheid. Een pruikenwinkel levert pruiken voor zowel mannen als vrouwen. Het aanmeten gebeurt altijd discreet zodat je je helemaal op je gemak voelt bij het uitzoeken en passen.