Afbeelding
Foto:
Column van burgemeester Bruls

Ogen en oren in de wijk

Algemeen

Nederland is dichtbevolkt. Veel mensen gebruiken dezelfde openbare ruimte: wegen, straten, groen, speeltuinen. En het aantal Nijmegenaren groeit de komende jaren nog verder door. Alleen, zoals ik al vaker schreef: de grenzen van de stad verschuiven niet. Dus we gaan voor het gevoel nog dichter op elkaar leven. We moeten dus in ons gedrag rekening met elkaar houden. Daarnaast zullen er altijd regels en handhaving nodig zijn om de stad voor iedereen leefbaar houden. 

Dat is van alle tijden. In de 19e eeuw waren er bijvoorbeeld al marktmeesters en later ook boswachters en nachtwakers. Eind jaren ’80 ontstond de functie van buitengewoon opsporingsambtenaar (‘boa’), toen nog stadswachten die zich vooral bezighielden met parkeercontroles. Sommigen denken dat onze medewerkers van Toezicht & Handhaving nog steeds vooral die rol hebben, maar niets is minder waar. Ik zie onze handhavers als onmisbare ‘oren en ogen van de gemeente’ in de wijken. Zij zijn veel op straat en spreken bewoners, ondernemers en bezoekers. Zij volgen wat er speelt en leeft. 

Die signalen zijn van groot belang. Als Nijmegenaren hun overlast melden, kunnen we samen naar oplossingen zoeken. Handhavers zijn vaak druk met overlast van afval op straat, verkeerd geparkeerde fietsen, hondenpoep. Zonde, want als bewoners zich aan de regels houden, is er veel minder dagelijkse ergernis. Problemen voorkomen en oplossen is overigens de kern van het werk van boa’s, niet een bekeuring uitschrijven. Dat is pas het laatste redmiddel, als gesprekken, gedragsaanwijzingen en andere oplossingen echt niet werken. 

De samenwerking tussen onze handhavers en de politie is de laatste jaren sterk toegenomen. Doordat ook de boa’s nauw contact hebben met bewoners en samenwerkingspartners, kunnen de taken rond allerlei vraagstukken in wijken meer verdeeld worden. Handhaving en politie werken echt in elkaars verlengde. Twee weken geleden ging ik mee op pad met Toezicht & Handhaving naar Noord. Leuk om eens in de dienstauto te rijden! Hof van Holland is een nieuwe buurt, in gebruik, maar nog niet helemaal klaar. Ook daar speelt al van alles. Zo spraken we fietsers aan op fietsen in voetgangersgebied, waar klachten over komen. We hebben bij een horecabedrijf de vergunningen gecontroleerd en vooral ook kennisgemaakt, want een goede relatie tussen ondernemers en gemeente is belangrijk. Verder bezochten we De Klif, waar soms jongerenoverlast is. Onze boa’s onderhouden contact met jongeren in de wijk, ook om samen met politie en jeugdwerk te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat en jongeren in de criminaliteit belanden. 

Zo zijn de taken van Toezicht & Handhaving dus veel breder geworden. Zij controleren bijvoorbeeld sportkantines op verkoop aan van alcohol aan minderjarigen en controleren straks ook coffeeshops, als het experiment met gereguleerde cannabisverkoop start. Laten we zorgen dat zij het iets minder druk krijgen, door rekening met elkaar en de regels te houden. Zo blijft Nijmegen een fijne stad voor iedereen.