Afbeelding
zaken

Internet vergelijken in Nijmegen: dit zijn je mogelijkheden in 2024

Zakelijk

De ontwikkeling van het internet staat niet stil. Dat is ook in Nijmegen het geval. Op steeds meer plekken wordt bijvoorbeeld sneller en stabieler glasvezel uitgerold. Dat betekent ook dat consumenten steeds meer te kiezen krijgen als het gaat om vergelijken van internet. Zo is er niet meer alleen de keuze uit het verouderde DSL-netwerk of het afsluiten van een internetverbinding via de kabelaansluiting. Wat zijn je mogelijkheden in 2024?

Mogelijkheden voor een internetaansluiting in Nijmegen in 2024

Doordat de uitrol van het glasvezelinternet in Nijmegen gestaag vordert, krijgen consumenten steeds meer mogelijkheden. Zo is het voor de meeste huishoudens inmiddels mogelijk om te kiezen uit glasvezel, DSL-verbinding en kabelinternet. Je doet er goed aan om in 2024 te kiezen tussen glasvezel internet of de kabel.

DSL-internet

Het aanbod Internet Nijmegen bestaat vooral uit glasvezel en kabel. In een aantal wijken is er nog een DSL-verbinding mogelijk, maar dat leidt ertoe dat de te behalen snelheid voor ieder huishouden anders is. Hoe dichterbij een huishouden bij een wijkcentrale woont, des te sneller en stabieler de verbinding is. DSL is doorgaans goedkoper dan kabel of glasvezel. De maximaal haalbare snelheid is maar 100 Mb/s, terwijl met glasvezel de te behalen snelheid op wel 8Gbps ligt.

Kabelinternet

In de meeste huishoudens in Nederland is een kabelaansluiting gerealiseerd. Het is dan ook goed mogelijk om te kiezen voor kabelinternet in Nijmegen. Als consument is er in 2024 niet veel keuze uit providers die kabelinternet aanbieden. Het is dan alleen mogelijk om te kiezen voor Ziggo. Door het monopolie liggen de prijzen vaak ook een stuk hoger. Kabelinternet van Ziggo wordt aangevoerd door glasvezel, maar het laatste stukje van de wijkkast naar de woning bestaat uit een kabel aansluiting. In de wijk Ooyse Schependom is geen kabelinternet beschikbaar, net als in een aantal straten in Nijmegen, buiten deze wijk. Volgens Providercheck heeft rest van Nijmegen supersnel kabel internet tot 1000 Mb/s, maar een uploadsnelheid van maximaal 100 Mb/s.

Snelste en stabielste oplossing voor internet in Nijmegen in 2024: glasvezel

DSL internet en kabelinternet zijn inmiddels achterhaalde technieken met beperkingen. Om deze reden rolt bijvoorbeeld KPN op steeds meer plekken in Nijmegen een glasvezelnetwerk uit. Nijmegen loopt voor op steden als het gaat om de uitrol van glasvezel. Zo werd er vorig jaar al glasvezel aangelegd op het bedrijventerrein. Inmiddels heeft 51 procent van de huishoudens in Nijmegen de mogelijkheid om glasvezel af te sluiten.

Glasvezel is een iets duurder abonnement, maar biedt dan ook een veel stabielere internetverbinding. Op die manier is het mogelijk om zonder haperingen te gamen, televisie te kijken, films of muziek te streamen en grote bestanden te downloaden en te versturen. De snelheid in Nijmegen kan variƫren van minimaal 50 Mb/s tot maximaal 8 Gb/s, afhankelijk van de gekozen snelheid en de geleverde aansluiting. Zo levert KPN nu maximaal 4 Gb/s en levert Odido maximaal 8 Gb/s op beschikbare aansluitingen. Voor de meeste huishoudens is 100 Mb/s of maximaal 1 Gb/s genoeg al genoeg voor een perfecte internetbeleving. Bij glasvezel is de download- en uploadsnelheid altijd gelijk aan elkaar. Indien glasvezel beschikbaar is op je adres, is de keuze voor glasvezel de beste keuze. Het is namelijk een stuk stabieler en sneller dan DSL of kabelinternet. Door de glasvezelcheck te doen, kun je erachter komen of je al glasvezel in jouw woning kunt gebruiken. In de gebieden waar KPN inmiddels glasvezel heeft aangelegd, zal de DSL-verbinding binnen nu en een paar jaar inactief worden gemaakt.