Afbeelding

Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen op 1 juli van start

Algemeen

NIJMEGEN - Op 1 juli gaan in Nijmegen de Buurtteams Jeugd en Gezin van start. Vanaf die datum nemen de Buurtteams een deel van de werkzaamheden van het Sociaal Wijkteam over.  

 Voor ondersteuning kunnen ouders, jongeren en kinderen terecht bij het Buurtteam Jeugd en Gezin in het stadsdeel waar zij wonen, als er dingen spelen waar ze zelf niet uitkomen. Bijvoorbeeld bij pesten, eenzaamheid, een scheiding, huiselijk geweld, geldproblemen of voor hulp bij opvoeden. 

Direct en dichtbij 

Een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe Buurtteams is: naast en dichtbij gezinnen staan. Er zijn acht Buurtteams, verspreid over de verschillende stadsdelen van Nijmegen. Bestuurder Rietje Compiet: “We bieden zo direct mogelijk de ondersteuning die nodig is. Gezinnen kunnen rechtstreeks contact opnemen met het Buurtteam in hun eigen stadsdeel. Dan volgt een kennismakingsgesprek en daarna wordt meteen hulp geboden. We denken dat er op die manier minder doorverwijzing nodig is en we kunnen bijdragen aan een blijvende verbetering in de directe leefomgeving van gezinnen.”

Eén vaste gezinswerker

De Buurtteams werken vanuit de visie één gezin, één plan. Wie ondersteuning krijgt van het Buurtteam Jeugd en Gezin, krijgt een vaste contactpersoon. Op deze manier weet één professional  wat er speelt en hoeft het gezin zijn of haar verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. Ook wanneer extra hulp nodig is vanuit een andere organisatie zorgt de gezinswerker dat alle ondersteuning zo goed mogelijk op elkaar afgestemd is. 

Richard Dijkema, teamleider van het Buurtteam in Lindenholt, is blij met de werkwijze van de Buurtteams: “Met deze aanpak staan we echt naast onze gezinnen. We blijven betrokken gedurende het hele traject. Dat maakt ons werk leuk. Maar ik denk vooral dat we kinderen, jongeren en hun ouders hiermee duurzamer verder kunnen helpen.”

www.buurtteamsjeugdengezin.nl