Op Wijksafari Hittestress in Bottendaal

Algemeen

NIJMEGEN - Inwoners van de wijk Bottendaal in Nijmegen kunnen op Wijksafari Hittestress door hun wijk. Bij deze ontdekkingstocht draait het letterlijk om het signaleren van hotspots, ofwel hete plekken. Waar in de wijk was het afgelopen zomer te heet? In welke woningen was het te warm? Maar ook: wie houdt er een oogje in het zeil bij oudere of zieke buurtgenoten voor wie hitte een extra risico is? 

Inwoners gaan eerst zelfstandig op pad. Tijdens de digitale safari op maandag 5 juli komt iedereen online bijeen om bevindingen te delen en om met elkaar oplossingen te bedenken om beter bestand te zijn tegen extreme hitte. 

De Wijksafari Hittestress is ontwikkeld door Klimaatverbond Nederland, LSA Bewoners en Stichting Buurkracht samen met weer- en klimaatvrouw Margot Ribberink. In Bottendaal wordt de wijksafari opgepakt door het bewonersinitiatief BottendaalGroen!, een groep bewoners die zich inzet voor een duurzamer Bottendaal

Door de klimaatverandering neemt het weer steeds extremere vormen aan. De zomerse temperaturen stijgen, hitterecords worden verbroken en de periodes van zengende hitte duren ook vaker langer. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor mens en natuur. De Wijksafari Hittestress is bedoeld om mensen bewust te maken en ze goed voor te bereiden hoe ze bij extreme hitte goed voor zichzelf én hun omgeving kunnen zorgen.

Vanwege corona vindt de safaritocht niet in één grote groep plaats. Iedere geïnteresseerde maakt alleen of met een buurtgenoot een eigen wandeling door de wijk. Hotspots worden genoteerd en eventueel gefotografeerd. Op maandag 5 juli is er van 20.00 tot 21.30 uur een online bijeenkomst waar de deelnemers met elkaar de Hotspots in kaart brengen, ervaringen delen en oplossingen en tips bedenken die meteen in de buurt kunnen worden toegepast. Aanmelden kan via bottendaalgroen@gmail.com.

!