Lezing over Mariënboom en Mariënbosch

Algemeen

NIJMEGEN - Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis verzorgt zondag 18 juli in de Mariënburgkapel een lezing over de geschiedenis van Mariënboom en het Mariënbosch. 

Klaas Bouwer, auteur van het boek ‘Bij de boom van Maria’, vertelt over de historie van de eeuwenoude buitenplaats Oud-Mariënboom en het naastgelegen hotel-restaurant Mariënboom. Ook het tegenovergelegen bosgebied het Mariënbosch, dat een deel was van het middeleeuwse Nederrijkswald, komt aan bod. Aanvang 16.00 uur, vrij entree.

De geschiedenis van twee bijzondere huizen en het bos aan de Groesbeekseweg in Nijmegen zijn nauw met elkaar verbonden. De voormalige buitenplaats Oud-Mariënboom is ontstaan uit de middeleeuwse kapel ‘Mariënboomken’ van de Broerenkerk in Nijmegen. De kapel is al lang verdwenen, maar de Mariaboom, een linde, staat nog steeds overeind in het Mariënbosch. Het bosterrein heeft vanaf de Middeleeuwen een boeiende ontwikkeling doorgemaakt. In het Mariënbosch lag in 1944-1945 een Canadees doorgangskamp. Tien jaar later werd het tijdens de geruchtmakende operatie Black Tulip gebruikt om honderden Rijksduitsers uit te zetten. 

Wegens de coronamaatregelen kunnen maximaal dertig bezoekers worden ontvangen. U kunt een stoel reserveren via de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. 

https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/