De hardlopers van 'Lekker Lopen' kwamen deze week weer samen om in een groep te trainen. Er wordt gelachen, gehijgd en ze geven elkaar complimentjes. (foto: Gerrit Jan Griepsma)
De hardlopers van 'Lekker Lopen' kwamen deze week weer samen om in een groep te trainen. Er wordt gelachen, gehijgd en ze geven elkaar complimentjes. (foto: Gerrit Jan Griepsma) Foto:

Weer samen buiten sporten

Algemeen

NIJMEGEN - Elkaar ontmoeten op het terras, samen thuis wat eten met vrienden, naar de sportschool, een baantje trekken in het zwembad; het kan gelukkig allemaal weer. En, eindelijk, na vijf maanden lockdown, weer samen buiten sporten.

Door Gerrit Jan Griepsma

Elke week samen in een groep een mooie wandeling maken in de prachtige omgeving van Nijmegen. Naar buiten, in beweging komen, elkaar ontmoeten; het is belangrijk voor de wandelaars van ‘Lekker Lopen’. Goed voor lijf en leden en zeker ook goed voor ‘het koppie’. Natuurlijk, je mocht nog steeds met z’n tweeën wandelen, maar veel mensen varen wel bij een clupje, een vaste afspraak, een trainer of begeleider die ervoor zorgt dat je het niet allemaal uit jezelf hoeft te halen. Sommige mensen kunnen de discipline opbrengen om zelf te zorgen voor een portie beweging, maar dat lukt lang niet iedereen.

“Ik vind het geweldig dat we weer kunnen wandelen. Als je geen vaste afspraak hebt om te wandelen, dan komt het er vaak niet van”, vertelt Truus Hermans. “Je bent bang voor een eventuele bui, het is te koud, het waait te hard; er is altijd wel een reden om niet te gaan. Zo’n vast moment in de week zorgt ervoor dat je lekker naar buiten gaat, weer of geen weer en dat je beweegt.”

Samen is fijn

Mara Tissen woont vlakbij Heumensoord en wandelde in de lockdownmaanden elke dag haar rondje in het bos, maar ook zij is blij dat we weer samen mogen. Ze verwacht wel er ook weer aan te moeten wennen. “Samen wandelen is fijn, maar ik heb het gevoel dat het ‘samen’ een beetje is weggeëbd door de stop van al die maanden. Maar dat komt wel weer. Ik vind het fijn om nu weer op andere plekken te wandelen waar ik alleen de weg niet weet.”

Jezelf uitdagen

De hardlopers van ‘Lekker Lopen’ kwamen deze week ook weer samen om in een groep te trainen. Veel van hen vonden het moeilijk om in hun eentje de gang erin te houden. “Ik moet weer helemaal opnieuw beginnen”, zegt Hans Mellink. Hij is blij om samen met zijn loopmaatjes weer in beweging te komen. “In een groep is het veel makkelijker om jezelf uit te dagen”, vult Moniek van den Eertwegh aan. Na even rustig bijpraten tijdens het inlopen is het weer leuk om dat ene rondje net wat sneller te doen dat je verwacht had. Er wordt gelachen, gehijgd en ze geven elkaar complimentjes. De één doet het wat rustiger aan dan de ander, maar het maakt allemaal niet uit. “Het doet er niet toe hoe hard je loopt, we zijn weer bezig, heerlijk”, zegt Judith van Mens blij.

Impact

Dat deze coronatijd veel van iedereen gevraagd heeft is geen nieuws, maar pas als je weer wat meer vrijheid hebt voel je hoeveel impact het afgelopen jaar heeft gehad. Manita van der Linden: “Het ‘normaal’ voelt niet meer als gewoon. Aan de ene kant heeft iedereen behoefte aan vrijheid en ontmoeting, aan de andere kant is het ook weer wennen, omdat corona zo in ons systeem is gaan zitten. Het doet me goed dat ons leven weer wat meer ruimte krijgt. We kunnen niet zonder ‘samen’.”

Na anderhalf uur is de koek bij een groot gedeelte van de groep wel op. “Het ging wel aardig, maar nu ben ik helemaal leeg”, zegt Daan van der Heijden. “Maar volgende week ben ik er weer bij.”

Als je ook toe bent om lekker te gaan bewegen kun je weer terecht bij hardloopverenigingen, wielerclubs, wandelgroepen. Je bent ook van harte welkom bij de wandel- en hardloopgroepen van ‘Lekker Lopen’. Bel 06-14106390 en je kunt komende week al aansluiten voor een mooie wandeling of hardlooptraining.

Elke week samen in een groep een mooie wandeling maken in de prachtige omgeving van Nijmegen. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)