Pieter Huisman (links) en zijn collega legen papierkliko's.
Pieter Huisman (links) en zijn collega legen papierkliko's. (Foto: Gerrit Jan Griepsma)

Samen zorgen voor een schone stad

Algemeen

Nijmegen - Vorige week zette de Dar haar werknemers in het zonnetje. De Helden van het groen, grijs en afval verdienen een pluim omdat ze dag in - dag uit, in weer en wind, zorgen voor een schone, frisse en groene stad. Vandaag sluit De Brug zich daarbij aan. Applaus voor chauffeur en belader Pieter Huisman (29) en meewerkend voorman in het groen Daniël Kosman (60).

Door Gerrit Jan Griepsma

In de Tjalie Rodinsonstraat is Daniël Kosman al vroeg aan de slag. Samen met zijn collega’s snoeit hij het groen en schoffelt de perken schoon in deze zijstraat van de Dennenstraat. Het is half 9 in de ochtend, fietsers op weg naar hun werk of school schieten voorbij. Een beetje koud is het nog wel, maar het is droog en een vaag zonnetje prikt er af en toe doorheen. Daniël geniet van zijn werk, elke dag weer. “Ik werk al een leven lang in het groen, lekker buiten en vrij, dat vind ik fijn. En als je de hele dag bezig bent geweest zie je resultaat, het ziet er na een paar uurtjes werk allemaal weer mooi en verzorgd uit.”

Kopje koffie

Het lijkt voor de snelle voorbijganger zo vanzelfsprekend dat de stad er opgeruimd uitziet. Het valt vooral op als het een zooitje is. Dankzij de mannen en vrouwen van de Dar is het geen troep en zonder het altijd te beseffen doet dat iedereen goed. Sommige mensen staan er wél even bij stil en beginnen een praatje met de harde werkers. “We krijgen vaak reacties, bijna altijd positief. Regelmatig wordt ons een kopje koffie aangeboden of komen de bewoners van de straat waar we bezig zijn met iets lekkers aan.” 

“Het is allemaal wat jachtiger geworden” 

Daniël heeft de betrokkenheid van de inwoners van Nijmegen door de jaren heen wel zien veranderen. “Het is allemaal wat jachtiger geworden, iets minder persoonlijk. En helaas zie je ook dat er slordiger wordt omgegaan met de openbare ruimte. Laatst nog was ik aan het schoffelen en trof ik tussen de struiken een lading luiers aan. Moet dat nou, denk ik dan”

Daniël was blij met de positieve aandacht van zijn werkgever. “Eigenlijk zijn we het hele jaar door helden, vind ik. Maar wat extra aandacht is fijn. Dan voel je je gewaardeerd. Dat doet me goed, net als de vriendelijke groet of het gezellige praatje van de mensen op straat.”

Geen kantoorstoel

Pieter Huisman houdt met zijn collega’s even pauze in de Antoniuslaan in Beuningen. Ze zijn vandaag op pad om de papierkliko’s te legen. “Vandaag zit ik lekker achter het stuur, maar ik vind het werk achterop de wagen ook fijn, hoor!” Net als Daniël vindt Pieter het heerlijk om buiten aan het werk te zijn, een kantoorstoel is niks voor hem. “De vrijheid en een beetje dollen met mijn collega’s, daar geniet ik van.” 

Natuurlijk, het is niet elke dag feest, het weer zit wel eens tegen en ook treffen ze nog wel eens echte rotzooi aan. “Vooral met het gft-afval gaat het nog wel eens mis, dan zit er allerlei andere troep in die kliko’s. Soms onwetendheid, maar vaak nonchalance van de mensen, denk ik. En dat is erger dan je zou denken. Een kleine vervuiling in een gft-bak kan ervoor zorgen dat een hele lading onbruikbaar is voor hergebruik en toch bij het restafval gestort moet worden. Kom op, denk ik dan, laten we sámen zorgen voor de stad en ons milieu.” 

IJsje in de zomer

Pieter en zijn collega’s voelen zich gewaardeerd door hun werkgever en door de mensen op straat. “Bijna altijd reageren de mensen positief. Een vriendelijk praatje, een groet en natuurlijk de ijsjes in de zomer”, lacht Pieter. Zijn collega’s staan alweer te popelen om aan de slag te gaan. De koffiekoppen zijn leeg, het sigaretje opgerookt. Zo’n praatje met De Brug is leuk, maar er moet nog veel gebeuren. De inzamelwagen wordt gestart, Pieter springt achter het stuur en op naar de volgende kliko’s.

Daniël Kosman is elke dag samen met zijn collega's aan de slag in het openbaar groen.