In Woenderskamp in Nijmegen-Noord komen tot eind maart in totaal 48 starterswoningen beschikbaar.
In Woenderskamp in Nijmegen-Noord komen tot eind maart in totaal 48 starterswoningen beschikbaar. Foto: William Moore

Verhuur Woenderskamp speciaal voor jongeren

Algemeen

Nijmegen - In de wijk Woenderskamp in Nijmegen-Noord komen tot eind maart in totaal 48 starterswoningen beschikbaar. Hier verrijzen twee woongebouwen met in totaal 124 appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens. De eerste 20 woningen voor jongeren zijn al aangeboden. De andere 28 biedt Talis de komende weken aan via Entree.nu.

Talis bouwt voor het eerst zo veel kleine sociale huurappartementen met een groot deel speciaal voor jongeren. De eerste 15 lootwoningen zijn al verhuurd. De overige woningen op basis van meettijd verhuurt Talis vanaf april.

“Voor jongeren is het op het moment echt lastig om aan een betaalbare woning te komen”

De appartementen in Woenderskamp zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens, van alle leeftijden en een groot deel speciaal voor jongeren. Florence Kleijnen, manager Verhuur van Talis: “Voor jongeren is het op het moment echt lastig om aan een betaalbare woning te komen. Er is een enorme vraag. Vanwege het woonruimteverdeelsysteem in deze regio verhuren wij vooral met meettijd. Hierdoor kom je als starter lastig in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ook koopwoningen worden steeds duurder. Vandaar dat we hier een groot deel van de woningen speciaal aanbieden voor jongeren.”

Kansen

“Dat biedt kansen voor de jongeren die zijn opgegroeid in Nijmegen-Noord of andere plekken in Nijmegen Nijmegen om hier te blijven én voor jongeren uit de regio om dicht bij de stad te wonen. Het is een prachtige plek waar iedereen langs rijdt. In de 15 lootwoningen die verhuurd zijn, komen ook relatief jonge kandidaten uit voornamelijk Nijmegen. De gemiddelde leeftijd is 26 jaar.”

Betaalbare en energiezuinige woningen

Nijhuis Bouw B.V. bouwt de woningen. Het ontwerp is van Flow Architecten. Dat bestaat uit twee gebouwen met een binnentuin en dakterras. Er komen 94 appartementen met een oppervlakte tot 50 m² en twintig maisonnettes met een oppervlakte van 75 m². Alle woningen hebben één slaapkamer. De woningen hebben energielabel A en een huurprijs van ongeveer € 550 tot € 630 per maand. De maisonnettes (niet speciaal voor jongeren) hebben een huurprijs van € 752,33. De huurders krijgen naar verwachting rond de zomer hun sleutel.

Wonen met een beperking 

In het gebouw komen tien appartementen voor Mindset Wonen. Aanstaande bewoners hebben meegedacht over de plattegronden. Mindset Wonen is een woongemeenschap voor mensen met een fysieke beperking. Nog nergens in Nederland worden woningen gebouwd voor mensen met een fysieke beperking vanuit eigen initiatief. De aanstaande bewoners regelen zelf de zorg. Bijna alle woningen van Mindset zijn verhuurd.

Meer woningen

Afgelopen jaren is de roep om nieuwe huurwoningen steeds luider geworden. Vooral de vraag naar kleine één- en tweepersoonswoningen is groot. Woensderskamp is het tweede project van Talis waarbij aan jongeren wordt verhuurd. Nimbus was in 2016 de eerste plek voor jongeren niet ouder dan 27 jaar. Zij mogen hier maximaal vijf jaar wonen. Tussen nu en 2025 realiseert Talis ongeveer 700 huurwoningen in Nijmegen-Noord. Deze kleinere, betaalbare appartementen sluiten goed aan bij de vraag van jongeren.

Eengezinswoningen

Bij Woenderskamp komen ook nog 31 eengezinswoningen. Al deze woningen krijgen een netto huurprijs van € 619,01 (prijspeil 2020). De woningen hebben twee slaapkamers en zijn geschikt voor bijvoorbeeld startende gezinnen. Bijzonder is dat er ook twee woningen voor (grote) gezinnen komen die rolstoelgeschikt zijn. De oplevering is gepland in het voorjaar van 2021.

Andere projecten

Talis is bezig met de bouw van ‘Ecodorp Zuiderveld’, een nieuwe woongemeenschap met 46 woningen en appartementen. Verder zijn er bouwplannen in Hof van Holland voor 51 appartementen boven de winkels in het Hart van de Waalsprong en is de bouw gestart van woonzorggebouw Aaron met 91 appartementen naast dit winkelcentrum. Ook zijn er plannen in de maak voor bijna 200 appartementen bij station Lent en dichtbij De Oversteek. “Bij verschillende projecten bouwen we de betaalbare huurwoningen speciaal voor bijzondere doelgroepen, bijvoorbeeld voor ouderen, een woongemeenschap of mensen met fysieke beperkingen en jongeren.”

www.talis.nl

Foto: William Moore

Afbeelding