Vuurwerk.
Vuurwerk. Foto: Pixabay

Geen vuurwerk in Nijmegen tijdens jaarwisseling

Algemeen

Nijmegen - Vuurwerk afsteken is deze jaarwisseling voor het eerst verboden in Nijmegen. “Voor sommigen is vuurwerk het hoogtepunt van het samen vieren van het nieuwe jaar, voor anderen een bron van overlast”, aldus de gemeente.

Waarom geen vuurwerk meer?

“Vuurwerk zorgt voor fijnstof in de lucht, waar mensen met longklachten veel last van hebben en wat schadelijk is voor het milieu. Vuurwerk afsteken zorgt voor onnodige gewonden - vooral aan ogen, handen, gehoor en gezicht. Ook dieren raken door vuurwerk gewond, ervaren stress of worden ziek door het afval. Vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen zoals prullenbakken en putdeksels kost vele tienduizenden euro’s per jaar.”

“En daar komen ook de kosten bij van de voorbereiding en inzet van brandweer en politie voor onnodige vernielingen en branden. En steeds vaker worden hulpverleners belaagd, terwijl zij levens aan het redden zijn.”

Voor de gemeenteraad is dit voldoende reden om het college van burgemeester en wethouders om een consumentenvuurwerkverbod te vragen. Op 23 september 2020 is dat verbod opgenomen in de APV (gemeentelijke regelgeving). Dit betekent dat het verbod komende jaarwisseling al geldt.

Wat mag wel en niet?

Consumentenvuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat.

F1, ook wel fop- en schertsvuurwerk of kindervuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trekrotjes: dit mag u nog steeds afsteken

F2, siervuurwerk zoals vuurpijlen en knalvuurwerk zoals rotjes: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling in Nijmegen verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren in Nijmegen mogen het nog wel verkopen.

F3, zwaarste soort (knal)vuurwerk zoals honderdduizendklappers: dit vuurwerk afsteken is komende jaarwisseling overal in Nederland verboden voor consumenten. Vuurwerkhandelaren mogen het niet verkopen.

F4 professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk (zonder code): dit is overal verboden voor consumenten.

Vuurwerkoverlast melden

Heeft u (nu of komende maanden) last van vuurwerk bij u in de buurt? Zoals geluidsoverlast, gevaarlijke situaties en vuurwerkafval in de openbare ruimte? Meld het bij de gemeente Nijmegen in de Meld & Herstel app of op nijmegen.nl.

Bij direct gevaar, ernstig gewonden, zwaar en illegaal vuurwerk en handel in illegaal vuurwerk: bel het alarmnummer 112.