Kickstart Cultuurfonds steunt De Lindenberg

Algemeen

Nijmegen - Kickstart Cultuurfonds heeft bekendgemaakt ruim 1 miljoen euro aan 33 theaters te doneren. Onder hen zijn De Lindenberg Nijmegen (89.715 euro).

Theaters konden vanaf 10 augustus een aanvraag indienen om hun gebouwen en zalen coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.

Cultuurhuis de Lindenberg in Nijmegen heeft drie theaterzalen waar cabaret, jeugdtheater en amateurgezelschapen worden geprogrammeerd. Op dit moment is de maximale bezetting teruggebracht tot 30%. Om de capaciteit weer op te voeren naar 70% worden flexibele logeplaatsen gecreëerd. Het theater geeft de bezoekers de mogelijkheid om zelf de zaal op een verantwoorde manier in te delen door bij binnenkomst draagbare spatschermen mee te nemen die tussen de stoelen geklikt kunnen worden. Daarbij wordt extra personeel ingezet om mensen wegwijs te maken met de schermen en ze naderhand weer te verwijderen en schoon te maken voor volgend gebruik.

“We sprongen een gat in de lucht toen we hoorden dat ons ontwikkelplan wordt ondersteund door Kickstart Cultuurfonds. We kunnen nu direct overgaan tot uitvoering en dat is in deze tijd goud waard. We hopen snel meer veilige capaciteit te creëren in de theaterzalen zodat meer bezoekers genieten van de voorstellingen, en artiesten voor beter bezette zalen kunnen optreden. Als de pilot goed verloopt, delen we dit zo snel mogelijk in de sector met belangstellenden”, aldus Teddy Vrijmoet, directeur-bestuurder Lindenberg Cultuurhuis.

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Zo krijgen theaters in de week van 7 september nog een keer de gelegenheid een aanvraag bij Kickstart Cultuurfonds in te dienen.

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.