Opschaling deel wetenschappelijk onderzoek Radboudumc

Algemeen

Nijmegen - Het Radboudumc hervat deze week een deel van het wetenschappelijk onderzoek dat door het Radboudumc wordt uitgevoerd. Door de maatregelen rondom het coronavirus is veel onderzoek stilgelegd. Nu wordt niet-klinisch laboratoriumonderzoek opgeschaald, waarbij er geen interactie is met patiënten en proefpersonen.

Ook gaat het om onderzoek dat buiten de ziekenhuisgebouwen plaatsvindt. Op deze manier wordt extra drukte op de ziekenhuisafdelingen vermeden en wordt er geen aanspraak gemaakt op de schaarse middelen in de zorg.

Sinds 18 maart zijn er veel onderzoeks- en onderwijsactiviteiten gestaakt. Het onderzoek is stilgelegd, inclusief het thuisbezoek aan patiënten en proefpersonen. Er zijn hierbij enkele uitzonderingen, zoals activiteiten die vanuit huis kunnen worden voortgezet, Covid-19-gerelateerd onderzoek, lopend proefdieronderzoek, en onderzoek met reeds geïncludeerde proefpersonen. Daarnaast zijn er tot tenminste 1 juni geen studenten aanwezig op de campus, ook niet voor onderzoeksstages.

Om te bepalen hoe het onderzoek en het daaraan gekoppelde onderwijs weer hervat kan worden, is het Research Continuation Team (RCT) opgericht. Dit team heeft een stappenplan opgesteld dat is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Belangrijk onderdeel van de eerste drie stappen is dat thuiswerken in deze fase de norm blijft. Prof. dr. René Bindels, RCT-lid en directeur van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS): “Door gefaseerd op te starten, voorkomen we dat onderzoek straks opnieuw moet stoppen vanwege een toename in het aantal gemelde coronabesmettingen. Uiteindelijk moet deze gefaseerde herstart leiden tot een volledige opschaling van het onderzoek en het daaraan gekoppelde onderwijs. Hierin volgen we de landelijke afspraken over het opstarten van het onderwijs.”

Stappenplan

Nadat het eerste onderzoek weer is hervat, volgen nog drie andere stappen. Hier is nog geen datum aan gekoppeld. Per stap worden de gevolgen geëvalueerd op basis waarvan de volgende stap kan worden gezet.

Stap 2: Onderzoek met patiënten die al in het ziekenhuis aanwezig zijn, en onderzoek met voorzieningen die in het ziekenhuis aanwezig zijn. Thuis werken blijft de norm.

Stap 3: Onderzoek met patiënten en/of gezonde vrijwilligers (exclusief de groep met verhoogd risico op corona) die opgeroepen worden om naar het Radboudumc te komen, en waarbij het thuisbezoek aan patiënten en proefpersonen is geoorloofd. Thuis werken blijft de norm.

Stap 4: Blijf-thuis-principe wordt opgeheven, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen.

Het stappenplan is tot stand gekomen in nauw overleg met de verschillende afdelingen, het Crisis Beleidsteam en de Arbo- en Milieudienst van het Radboudumc. Bovendien is het kortgesloten met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Essentieel bij de opschaling is dat er een veilige werkomgeving is voor onderzoekers, patiënten, studenten en gasten. Deze werkomgeving voldoet aan het RIVM-beleid en aan de Radboudumc voorwaarden van veilig werken.