Afbeelding
Foto: Buurtgezinnen

Buurtgezinnen zoekt steungezinnen voor overbelaste gezinnen in Nijmegen

Algemeen

Nijmegen - Gezinnen in de gemeente Nijmegen die overbelast zijn kunnen nu een beroep doen op Buurtgezinnen. De gemeente is hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.

Hoe werkt het?
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin op het gebied van de opvoeding van de kinderen. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd. Buurtgezinnen is in Nijmegen op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft.

Waarom kiest de gemeente Nijmegen voor Buurtgezinnen?

In 50 gemeenten verspreid door Nederland is Buurtgezinnen inmiddels actief en de ervaringen zijn veelbelovend. Reden voor Nijmegen om ook met Buurtgezinnen in zee te gaan. Nijmegen wil ervoor zorgen dat kinderen en gezinnen ondersteuning krijgen in hun eigen huis en buurt. Buurtgezinnen is een concept dat kan bijdragen aan ‘doen wat nodig is’. Steun in de omgeving van het gezin kan veel betekenen, ook in gezinnen waar Sociale Wijkteams of specialistische jeugdzorg al begeleiding bieden. Met de steun van buurtgezinnen kunnen kinderen veilig en gezond blijven opgroeien in hun eigen gezin. Het versterken van kinderen en gezinnen kan een uithuisplaatsing, bijvoorbeeld in pleegzorg voorkomen.

Oprichter Leontine Bibo: ‘Soms zit het flink tegen in gezinnen. Problemen stapelen zich op en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren en de emmer loopt over. En dan lukt het ouders niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Deze gezinnen hebben hulp nodig, liefst alledaagse praktisch hulp van familie en vrienden. Maar wat als je familie of vrienden ver weg wonen of als zij jouw problemen er niet bij kunnen hebben? Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen. Bij Buurtgezinnen willen we toe naar een samenleving, waarin we ons weer meer om elkaars kinderen bekommeren. Opvoeden is niet gemakkelijk. Als we elkaar daarbij helpen, kunnen we er samen voor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.’

Jiske Broers treedt in Nijmegen op als coördinator voor Buurtgezinnen. ‘Ik richt me al een paar jaar op het verbinden van ouders in Nijmegen, door het organiseren van laagdrempelige ontmoetingen. Buurtgezinnen gaat in het verbinden een stap verder. Door de match tussen vraaggezinnen en steungezinnen, gaan gezinnen elkaar echt helpen en bijstaan, nog steeds op een vrij laagdrempelige manier. Dit biedt ouders de kans om makkelijker om hulp te vragen en ook makkelijker hulp aan te bieden.’

Meer informatie: www.buurtgezinnen.nl