De gloednieuwe Bibliotheek op school van kindcentrum De Uitdaging in Nijmegen-Noord
De gloednieuwe Bibliotheek op school van kindcentrum De Uitdaging in Nijmegen-Noord

De Uitdaging opent eigen Bibliotheek op school

Algemeen

Nijmegen - In samenwerking met Bibliotheek Gelderland Zuid opende kindcentrum De Uitdaging in Nijmegen-Noord op maandag 26 augustus een Bibliotheek op school voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Leerlingen kunnen in het gloednieuwe schoolgebouw nu gebruik maken van een eigen collectie bibliotheekboeken.

IKC De Uitdaging in de wijk De Grote Boel heeft de beschikking over een brede jeugdcollectie van leesboeken en informatieve boeken voor baby, peuters en basisschoolleerlingen. Met deze diverse collectie stimuleert het kindcentrum haar leerlingen om meer te lezen. Via het digitale portaal SchoolWise hebben zij toegang tot de gehele jeugdcollectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Zowel (luister)boeken, als muziek en films. Een groep enthousiaste vrijwilligers, ouders van de school, helpt de kinderen met het kiezen en lenen van de biebboeken. Ook voor de allerkleinsten op het kinderdagverblijf zijn er boekjes aanwezig.

Letterrijke wereld voor alle leeftijden

Christine Fleischhacker, programmacoördinator basisonderwijs van de Bibliotheek Gelderland Zuid, is enthousiast over de samenwerking met de school: “De Bibliotheek op school was al in de bouwtekeningen van de school opgenomen. Prachtig toch?! We zijn trots dat we samen met De Uitdaging deze prachtige bieb konden inrichten. We hopen dat alle leerlingen veel plezier aan onze biebboeken beleven.” Ook leescoördinator en leerkracht Bart Sweep van De Uitdaging is blij met de eigen bieb: “Dit is een uitgelezen kans om de kinderen op directe wijze in contact te brengen met boeken: verhalen, informatie en fantasie. Een letterrijke wereld ligt letterlijk aan hun voeten.Door de uitgebreide collectie binnen de school en met toegang tot alle denkbare titels daarbuiten hopen we bij alle leeftijden volop succes te boeken!”

Samenwerking tussen bibliotheek en school

De ‘Bibliotheek op school’ is een landelijke aanpak voor het basisonderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken. Met een wisselende aangepaste boekencollectie, leesbevorderingsactiviteiten en aandacht voor mediawijsheid, werkt de bibliotheek samen met de school aan het vergroten van leesplezier en mediawijsheid bij leerlingen. De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft deze samenwerking inmiddels met bijna vijftig scholen in haar werkgebied. Meer weten? Kijk op www.obgz.nl/educatie voor meer informatie.