Theatervoorstelling rond Titus Brandsma

Algemeen

Nijmegen/Dokkum - Van 31 mei tot 10 juni wordt het muziektheaterstuk ‘Titus. Leven tussen stilte en stress’ opgevoerd in de Bonifatiuskapel in Dokkum. ‘Titus’ is de eerste professionele muziektheaterproductie over het bewogen leven van Titus Brandsma (1881-1942): boerenzoon, pater-Karmeliet, journalist en professor aan de Nijmeegse universiteit. Internationaal bekend door zijn verzetsrol in de Tweede Wereldoorlog. In 2005 is Titus uitgeroepen tot ‘Grootste Nijmegenaar aller tijden’. Theaterliefhebbers uit Nijmegen e.o. kunnen via het Titus Brandsma Memorial aan de Stijn Buysstraat 11 in Nijmegen een bestelcode ontvangen om online tickets met korting te bestellen. Het Karmelklooster Drachten, waar Titus aandacht krijgt in een expositie over Karmelietessen, biedt een overnachtingsarrangement: 40 euro voor een overnachting in een voormalige kloostercel (inclusief ontbijt).

Hoofdrollen in ‘Titus’ worden vervuld door bekende acteurs als Theun Plantinga (Titus), Alexandra Agenaar (mystica Teresia van Avila), Maike Boerdam (God) en Joop Wittermans (de Duivel). Titus’ levensloop wordt als eigentijds passieverhaal verbeeld. Van zijn Friese jeugd en intrede als Karmeliet in het klooster tot veelzijdige activiteiten als strijder voor katholieke emancipatie, journalist, professor en rector in Nijmegen en verzetsrol tegen het Duitse nazisme. Het stuk kent veel afwisseling in lied- en muziekstijlen: van Gregoriaans en klassiek tot folk en pop. In een raamvertelling discussiëren God en de Duivel over wat een heiligen leven is. Titus werd in 1985 zalig verklaard door de paus; het Vaticaan bezint zich nog op eventuele heiligverklaring.

Stilte en stress

Titus Brandsma was een mysticus van de daad. Zijn verzetsrol, gevangenschap en dood in het concentratiekamp Dachau maakten diepe indruk. Zijn grote inspiratiebron, de 15e eeuwse Spaanse mystica Teresia van Avila, fungeert tijdens de voorstelling als zijn muze en kritisch geweten. ‘Tussen stilte en stress’ verwijst naar herkenbaar thema, ook in deze tijd: strijd tussen innerlijke vrijheid en druk van buitenaf die ook de actieve mysticus Titus in zijn leven ervoer. Hij had oog voor de veranderingen in zijn tijd, maar was ook koppig en vasthoudend. Geloof, liefde, oorlog, stilte en ‘stress’ wisselen elkaar af. De middeleeuwse aandoende Bonifatiuskapel, katholiek bedevaartsoord van het noorden, kwam in 1934 door Titus tot stand en is zijn grootste erfgoed voor volksdevotie.

De voorstelling ‘Titus’ is van 31 mei (première) t/m 10 juni in de Bonifatiuskapel in Dokkum. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.titus2019.nl.

www.titus2019.nl.

www.titusbrandsmamemorial.nl