Afbeelding
Foto: 4 en 5 comité Nijmegen

Programma 4 en 5 mei in Nijmegen

Algemeen

Nijmegen - Op 4 mei herdenken wij in Nederland alle slachtoffers van onvrijheid en rechtenloosheid en allen die zich hebben ingezet voor vrijheid, in het bijzonder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het 4 en 5 mei comité Nijmegen werkt samen met anderen aan een breed scala van activiteiten rondom de herdenking en de bevrijding, om de aandacht daarvoor levend te houden. Op 5 mei vieren we de vrijheid met het bevrijdingsfestival, is er een vrijheidscollege van Sinan Can in de Bibliotheek Mariënberg en het kinderbevrijdingsfestival in De Lindenberg.

Vrijdag 3 mei

Op 3 mei al starten de activiteiten met een serie unieke filmportretten. Tot twee keer toe geëvacueerd uit Rhenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, verbannen uit Chili in 1976 en nu woonachtig in Nijmegen, recentelijk geland in Wageningen na een vlucht uit de oorlog in Syrië; in Gelderland zijn veel mensen die een vlucht meegemaakt hebben. De nieuwe serie filmportretten ‘Blik op Vrijheid’ legt deze verhalen vast. Het 4 en 5 mei comité vertoont in samenwerking met LUX en stichting Zora ‘Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu’. Zes korte filmportretten van mensen die persoonlijk geconfronteerd werden met geweld en onvrijheid. Te zien in LUX, aanvang 15.00 uur, vrij entree (vrijwillige bijdrage voor stichting Zora). Kaartjes af te halen bij kassa Lux of via www.lux-nijmegen.nl.

Zaterdag 4 mei

Fietstocht Battlefieldtour met Gilde Nijmegen van 10.00 tot 12.00 uur. Gratis deelname, aanmelden niet nodig. Verzamelen bij startlocatie hoek Groesbeekseweg/Groesbeeksedwarsweg/van Heutszstraat. Meer info: www.gildenijmegen.nl.

Rondleiding ‘Sporen uit de oorlog. Nijmegen 1940-1945’. Stadswandeling Nijmegen in samenwerking met stichting Valkhofbunker van 11.00 tot 12.00 uur, gratis deelname. Aanmelden niet nodig, verzamelen bij startlocatie Infocentrum WO2 Nijmegen aan Ridderstraat 27 in Nijmegen. Meer info: www.stadswandelingnijmegen.nl.

Lezing drs. Jan Brauer: ‘Willkommen in Holland! Duitse vluchtelingen in Nijmegen na 1933’. Na 1933 vluchten duizenden Duitse Joden en linkse nazi-tegenstanders over de Nederlandse grens. Honderden mensen arriveren met koffers per trein uit Kleef op het Nijmeegse station. Anderen komen via de officiële grensovergang in Beek of stiekem door bossen en over landwegen. Hoe reageren de Nijmegenaren op de binnendruppelende vluchtelingen en wie vangt hen op? De vluchtroute over station Nijmegen is populair en kansrijk, dankzij het zeer actieve Nijmeegse Vluchtelingencomité van rabbijn Alexander Salomons, zo toont recent onderzoek van historicus Jan Brauer. Hij geeft in de lezing een levendige schets van de mensen op drift en hun verblijf in grensstad Nijmegen in de aanloop naar de oorlog. De lezing is in het Titus Brandsma Memorial aan de Stijn Buysstraat 11 in Nijmegen van 14.00 tot 14.45 uur. Gratis deelname. Aanmelden niet nodig.

Zondag 5 mei

Vrijheidscollege van Sinan Can De Vrijheidscolleges zijn een landelijke serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Sinan Can verzorgt op 5 mei een vrijheidscollege over o.a. internationale conflicten, vluchtelingenproblematiek, het Midden-Oosten, Turkije en terreur). De lezing is in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen en begint om 15.00 uur. Vrij entree. Aanmelden niet nodig maar vol is vol.

Freedom ‘s Cool Het bevrijdingsfestival op 5 mei wordt geopend met een optreden van zowel de jury- als de publiekswinnaar van het Freedom ‘s Cool festival dat is gehouden op 24 maart in Doornroosje. Hieraan deden verschillende scholen uit het voortgezet onderwijs mee. De vrijheidsvlam wordt aangestoken en er zijn optredens van onder meer Frenna & 777 Band, Leafs, Otzeki, Tabitha, MEROL en Muyayo Riff. Neem ook een kijkje bij de banners met foto’s rondom de bevrijding in Gelderland. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Doornroosje. Terrein open vanaf 13.30 uur, start om 14.00 uur, einde 23.00 uur. Gratis t/m 12 jaar, vanaf 13 jaar 6,00 euro entree. Meer informatie: www.doornroosje.nl.

Kinderbevrijdingsfestival Traditiegetrouw organiseert het 4 en 5 mei comité Nijmegen en De Lindenberg voor de kinderen een feestelijk middagprogramma in De Lindenberg van 13.30 tot 16.30 uur, gratis of tegen een klein bedrag. Meer informatie: www.delindenberg.com.

Afbeelding
Afbeelding