Afbeelding

‘De Gebroeders’ veranderen van naam

Algemeen

Nijmegen - Na zeshonderd jaar hebben de wereldberoemde Nijmeegse kunstenaars Herman, Paul en Johan hun eigen familienaam terug: Van Lymborch. In de internationale kunstgeschiedenis staan zij sinds de 19e eeuw bekend als de ‘frères de Limbourg’, de ‘Limbourg brothers’ ofwel de ‘gebroeders Van Limburg’. Vanaf nu gaan ze door het leven als de gebroeders Van Lymborch. Stichting Maelwael Van Lymborch, voorheen Stichting Gebroeders Van Limburg, spant zich in om vanaf nu in alle talen dezelfde schrijfwijze te hanteren.

De naamsverandering is het belangrijkste resultaat van de nieuwe internationale, wetenschappelijke reeks over het kunstenaarsgeslacht Maelwael/Van Lymborch die door de stichting is opgestart. De eerste boekuitgave van de Maelwael Van Lymborch Studies werd woensdag 22 augustus gepresenteerd, tegelijkertijd met de ‘nieuwe’ schrijfwijze van de gebroeders. Burgemeester Hubert Bruls nam het eerste exemplaar van de Maelwael Van Lymborch Studies in ontvangst.

De drie laatmiddeleeuwse schilders danken hun roem aan de kostbare getijdenboeken Les Belles Heures en Les Très Riches Heures die zij kort na 1400 in Frankrijk voor de hertog Jean de Berry beschilderden. In Nederland stonden ze tot dusver bekend als de gebroeders Van Limburg. Deze schrijfwijze van hun naam werd zo’n honderd jaar geleden geïntroduceerd door de Nederlandse historicus Johan Huizinga, maar komt in geen enkele laatmiddeleeuwse bron voor. In zestien Nijmeegse archiefstukken uit de vroege 15e eeuw staan de broers met hun echte familienaam Van Lymborch beschreven.

Herman, Paul en Johan, geboren in Nijmegen tussen 1385 en 1388, waren de oudste zoons van de beeldsnijder Arnold van Lymborch en woonden aan de Borchstraat (nu Burchtstraat) in het hart van de stad.                 De familienaam verwijst naar de stad van hun voorouders, Lymborch - nu Limbourg genoemd - de belangrijkste plaats in het gelijknamige hertogdom, gelegen tussen Aken en Luik in het huidige België. Ook in het beroemde Wapenboek Gelre, rond 1400 geïllustreerd door de grootvader of oudoom van de gebroeders, staat de naam Van Lymborch geschreven. Met de naam Van Lymborch, dat wordt uitgesproken als ‘Van Limborch’, vervallen alle nationale, verwarring scheppende varianten.

www.maelwaelvanlymboch / www.gebroedersvanlimburg.nl        

(Foto’s Eric van Haalen)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding