Boswachter Tim tijdens een bezoek aan een school.
Boswachter Tim tijdens een bezoek aan een school. Foto: Janke Rozemuller

Nijmeegse musea aan de slag op Groene Vrijdag

Algemeen

NIJMEGEN  - Het is vrijdag 5 november weer Groene Vrijdag in Nijmegen. Dan steken inwoners van Nijmegen, scholen, bedrijven, organisaties en de gemeente de handen uit de mouwen om hun stad mooier en duurzamer te maken. Tijdens deze vierde editie laten twee Nijmeegse musea zien dat ze een groene, duurzame stad belangrijk vinden. 

Museum De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, komt met drie activiteiten: buitenlessen met Boswachter Tim, een Steenbreek-actie in Lent en een bezoek van een heuse Klimaatburgemeester. En Museum Het Valkhof staat op Groene Vrijdag helemaal in het teken van de tentoonstelling Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest!

Onlangs nog publiceerde de Britse krant The Times een artikel waarin Nijmegen werd aangeprezen als een van de twaalf meest duurzame steden. De Nijmeegse musea De Bastei en Museum Het Valkhof zijn trots op de zesde plek in dit eervolle rijtje. Op vrijdag 5 november laten zij tijdens Groene Vrijdag zien dat zij een groene, duurzame stad belangrijk vinden.

Red de bedreigde natuur

Voor Museum Het Valkhof staat Groene Vrijdag in het teken van Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! De tentoonstelling laat zien hoe hedendaagse kunstenaars in de voetsporen van Joseph Beuys treden en zich inzetten voor de bedreigde natuur. Op Groene Vrijdag worden klassen uitgenodigd samen met een museummedewerker langs de kunstwerken te struinen. Aansluitend luisteren ze samen naar de bomen, gaan aan de slag met afdrukken van de bast en tekenen kastanjes. Een dag later (6 november) zijn bezoekers in het museum welkom voor een rondleiding van gastcurator Anne Berk. Zij vertelt, ter gelegenheid van Groene Vrijdag en de landelijke klimaatmars, over de kunstwerken en het belang van actie tegen het verlies van onze natuur.

Buitenles met Boswachter Tim

Museum De Bastei heeft op Groene Vrijdag drie activiteiten op het programma staan. Leerlingen van groep 7 en 8 van Nijmeegse basisscholen volgen een buitenles die ze zelf hebben bedacht en krijgen misschien wel een bezoekje van Boswachter Tim. Deze activiteit is een initiatief van de afdeling natuur- en milieueducatie van het museum. 

De Bastei is de thuishaven van Operatie Steenbreek Nijmegen, de campagne met het motto ‘Stenen eruit, GROEN erin!’. Op 5 november gaan omwonenden van het Ei, een stenig pleintje in Lent, een echte Steenbreek-actie uitvoeren om ‘hun’ plein te vergroenen. Nieuwsgierig? Kom op Groene Vrijdag kennismaken met de transformatie van het Ei. 

Klimaatburgemeester Floor Basten plant op Groene Vrijdag bomen. Aansluitend komt ze naar De Bastei, waar ze de Nationale Klimaatweek afsluit. In die week is ze op zoek gegaan naar duurzame initiatieven in Nijmegen.

Het volledige programma vind je op www.nijmegen.nl/groenevrijdag

Een buitenles.