Reizen door Indonesië ‘vanuit je luie stoel’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Al bijna twee jaar is reizen naar Indonesië vanwege de pandemie onmogelijk. Maar in je verbeelding kan er veel. Dat weet journalist/schrijver/dichter Ko van Geemert als geen ander. Daarom schreef hij de literaire reisgids ‘Verstoten uit het paradijs. Jakarta, Bandung en Surabaya door de ogen van schrijvers’. Zondag 31 oktober vertelt hij in het Oud Burgeren Gasthuis (OBG) aan de Prof. Cornelissenstraat 2 in Nijmegen over zijn boek en laat hij beelden zien, van vroeger en nu. Aanvang 13.00 uur, entree 5 euro. Aanmelden is verplicht en wel via: steunpuntnijmegen@pelita.nl.

In een zevental wandelingen neemt Ko van Geemert de lezer mee door drie grote steden op Java. Hij schreef een complete reisgids met routeplattegrondjes, illustraties van landmarks en anekdotes en aanwijzingen. Het krijgt een diepere dimensie door de bijzondere locaties die hij beschrijft. We ontmoeten er bekende dode schrijvers als Louis Couperus en Multatuli, maar ook springlevende auteurs als Adriaan van Dis, Marion Bloem en Alfred Birney. Zo reizen we mee in hun voetsporen door drie magische steden in Indonesië. Verstoten uit het paradijs is een echt leunstoelreisboek voor wie niet kan of wil afreizen naar de Oost. 

Ko van Geemert (Amsterdam, 1950) is journalist, dichter/schrijver en recensent. Hij groeide op in de Amsterdamse Plantage, een buurt waarover hij dikwijls schreef. Hij woont daar nog altijd, in zijn ouderlijk huis. Van Geemert studeerde pedagogiek en Nederlands en gaf les aan mensen van uiteenlopende leeftijden, van jong tot oud. Van 1986 tot 2005 was hij communicatieadviseur voor de gemeente Amsterdam, waarna hij zich volledig aan het schrijven ging wijden. Onder meer publiceerde hij dichtbundels en literair-culturele wandelingen door Amsterdam, Paramaribo, Willemstad (Curaçao) en Jakarta.