Afbeelding
Foto: Marikenhuis

Lintje voor Yvonne ten Brummelhuis

Algemeen Kort nieuws

Bij de jubileumconferentie over verleden, heden en toekomst van het Marikenhuis in cultuurhuis de Lindenberg ontving Ten Brummelhuis de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Hubert Bruls. Yvon nam afgelopen dinsdag afscheid als voorzitter van het Marikenhuis en is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.   

NIJMEGEN - Mevrouw Yvonne ten Brummelhuis (65) heeft een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen vanwege haar voorzitterschap en activiteiten bij het Marikenhuis en diverse activiteiten binnen de gehandicaptenzorg.

Mevrouw Ten Brummelhuis begon als fysiotherapeute bij de medische dienst van De Winckelsteegh. Hier wonen mensen met ernstig meervoudige beperkingen of ernstig verstandelijke beperking met sterke gedragsproblemen en ouderen met een beperking en geriatrische en somatische problematiek. Mevrouw Ten Brummelhuis was zeer actief en creatief met het bedenken van aanpassingen en therapieën voor de cliënten. De Winckelsteegh is inmiddels gefuseerd en onderdeel geworden van Pluryn. Om de cliënten van De Winckelsteegh nog beter te kunnen helpen volgde zij een studie orthopedagogiek met focus op zintuiglijke beperkingen.

De kennis die zij hiermee vergaarde, zette zij in de loop der jaren ook bij andere organisaties binnen de gehandicaptenzorg in. Zo was zij (vice)voorzitter en lid Raad van Toezicht bij zorgorganisatie Cello. Sinds 4 jaar is zij lid van de geschillencommissie Gehandicaptenzorg van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. Bij zorgorganisatie Aveleijn is zij sinds 2 jaar lid van de Raad van Toezicht.

Mevrouw Ten Brummelhuis was in 2013 een van de initiatiefnemers en medeoprichter van de Stichting Marikenhuis. Dit initiatief resulteerde in de opening van het Marikenhuis in 2015. Mevrouw Ten Brummelhuis werd voorzitter. Het Marikenhuis is bedoeld voor iedereen, niet alleen voor vrouwen met borstkanker, maar ook voor mannen, jongeren en ouderen die met wat voor soort kanker ook te maken krijgen. Mevrouw Ten Brummelhuis was niet alleen bestuurlijk actief. Bij activiteiten was zij altijd aanwezig, als eerste kwam zij en ging als laatste weg – van alles gereed zetten tot het opruimen van alles. Bij verbouwingen loopt zij zelf met een stofkap op puin te ruimen en brengt het puin met een kruiwagen weg. Bij promotie-activiteiten staat zij op een kist om het Marikenhuis te promoten, maar ook op de radio bij de jaarlijkse Marikenloop. Mevrouw Ten Brummelhuis wordt ook wel het ‘boegbeeld’ van het Marikenhuis genoemd.

Naast al deze activiteiten vindt mevrouw Ten Brummelhuis nog tijd om mantelzorger te zijn voor een aantal familieleden van haar.

Afbeelding
Afbeelding