Audiovisuele performance ‘Dromen als Messiaen’ in Stevenskerk

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - ‘Dromen als Messiaen’ is een audiovisuele performance van het stuk ‘La Nativité du Seigneur’ van de Franse componist Olivier Messiaen, dat gebaseerd is op het kerstverhaal. In deze bijzondere uitvoering komen de orgelklanken van de Nijmeegse organist Berry van Berkum samen met de verglijdende beelden en kleurprojecties op het Königorgel van audiovisueel componist Marcel Wierckx. De uitvoering in de Stevenskerk in Nijmegen is op 3 december en begint om 20.30 uur. Toegang (met geldige QR-code) bedraagt 10 euro. Kaarten zijn online te bestellen:  shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/berry-van-berkum-dromen-als-messiaen 

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. ‘La Nativité du Seigneur’ is gebaseerd op het kerstverhaal. Naar aanleiding van de eerste uitvoeringen van het werk in 1936 maakte de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) negen pasteltekeningen.

In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. In deze intense audiovisuele performance verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de pasteltekeningen van Blanc-Gatti. Deze kleuranimaties worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij onderdeel van de compositie verschillend zijn. De uitvoering in Nijmegen maakt deel uit van een landelijke concertserie. Omdat ieder orgel anders is en omdat dit wordt bespeeld door de ‘eigen’ huisorganist, is iedere uitvoering uniek.

Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is. Een bijna-meditatieve ervaring, waarbij orgelmuziek en visuals op bijzondere wijze op je afkomen.

‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde. Er is plaats voor 750 bezoekers.