Moeder en zoon in Ronald McDonald Huiskamer De Kiezel.
Moeder en zoon in Ronald McDonald Huiskamer De Kiezel. Foto: Willy Lamers

Opening nieuwe Ronald McDonald Huiskamer

vr 19 nov 2021, 08:00 Algemeen

NIJMEGEN - De nieuwe Ronald McDonald Huiskamer ‘de Kiezel’ in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen is begin november geopend. De Kiezel, zo genoemd vanwege het futuristische, kiezelvormige uiterlijk, maakt deel uit van het Ronald McDonald Huis Nijmegen. In deze Huiskamer zijn jonge patiënten en hun ouders even weg uit de medische omgeving. 

Voor ouders met een kind dat in het Amalia kinderziekenhuis verblijft, is de Ronald McDonald Huiskamer een uitkomst. Ouders en broertjes en zusjes, kunnen dicht bij de afdeling waar hun kind is opgenomen, even afstand nemen en ontspannen. Anouar, vader van Yanis, bezoekt de Huiskamer graag: “Onze zoon is opgenomen op de NICU, omdat hij lichttherapie nodig heeft. Vanaf het eerste moment van zijn ziekenhuisperiode maken we graag gebruik van de Ronald McDonald Huiskamer. Hier zijn, dat doet je even alles vergeten, hoe gek dat ook klinkt. Ondanks alle zorgen ben je er even weg van alles. Tegelijkertijd sta ik binnen een paar stappen weer bij Yanis.”

 Rum opgezet  

De Huiskamer is onderdeel van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes op loopafstand van kinderen die zijn opgenomen in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Erny Boots, manager van het Huis: “De nieuwe Huiskamer is ruim opgezet, met een vrolijke speelhoek, gezellige zithoeken en een pantry. Onze vrijwilligers zorgen voor een warme huiselijke sfeer en bieden een luisterend oor.”

 Waardevolle toevoeging  

Het Amalia kinderziekenhuis is trots op de nieuwe Huiskamer. Jan Peter Rake, medisch directeur van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “De Kiezel is prachtig geworden en een zeer waardevolle toevoeging voor het welzijn van onze patiënten en hun familie tijdens het verblijf in ons ziekenhuis.” In de Huiskamer gelden de coronamaatregelen, zoals in het gehele ziekenhuis. “Zo zorgen we samen ervoor dat de Kiezel in álle opzichten een prettige en veilige plek is voor familie en onze jonge patiënten.”

De nieuwe Huiskamer past bij de herinrichting van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Nienke Plass-Verhagen, bedrijfskundig directeur van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “Met de herinrichting creëren we een omgeving die een positief effect heeft op het herstel van de patiënt, een ‘healing environment’. De geborgen huiselijke omgeving van de nieuwe Ronald McDonald Huiskamer sluit daar perfect op aan.”

 Unieke samenwerking 

De Kiezel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en het Ronald McDonald Huis Nijmegen. Dankzij tal van sponsors is de Huiskamer gebouwd en ingericht. De Kiezel bestaat uit drie verdiepingen, verbonden met een trap in het midden. Op de begane grond is een ontvangstruimte met een gastvrouw of -heer. Op de eerste verdieping is een keuken, eet- en zithoek en erker. Op de tweede verdieping kunnen ouders zich terugtrekken. Met de oplevering van de Kiezel zijn er vier Huiskamers in het heringerichte Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. De ingang van de Kiezel is te vinden op de tweede verdieping, pal naast de kinderverpleegafdelingen.

Het ontwerp is van de hand van EGM architecten en het interieur is van binnenhuisarchitecten Thoben & Minten .

Voor een virtuele rondleiding in de Ronald McDonald Huiskamer, zie: https://we.tl/t-bnKjbv2ieS

Ronald McDonald Huiskamer De Kiezel.