Wethouder Bert Velthuis bij de opening van het vergroende plein het Ei in Lent.
Wethouder Bert Velthuis bij de opening van het vergroende plein het Ei in Lent. Foto: David van Haren

Het Ei in Lent: van stenig plein naar groene oase

Algemeen

NIJMEGEN - Omwonenden van het Ei in Lent vierden maandag 29 november samen met wethouder Bert Velthuis de opening van ‘hun’ vergroende plein. Wat eind 2019 begon met een verzoek om extra groen, bleek bijna twee jaar later een prachtig voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen bewoners en gemeente. En een mooi voorbeeld van een Steenbreek-actie: maar liefst 40.000 stenen maakten plaats voor bomen, struiken en planten.

Eigenlijk heet het pleintje aan de John Lennonstraat in Lent de Harmoniehof, maar door de oorspronkelijk ovale, verdiepte vorm is het in de volksmond het Ei gaan heten. Die ovale vorm heeft het nog steeds, maar daarin is een prachtig parkje ontstaan met hoogteverschillen, kronkelpaden en bomen, struiken en gras.

Bewonersparticipatie

De vergroening van het Ei is een initiatief van bewoners van de John Lennonstraat, die daarvoor bijna twee jaar geleden een verzoek indienden op het digitale platform MijnWijkplan. Hoewel er goed contact was met de wijkregisseur en het campagneteam van Operatie Steenbreek, bleek het plan te groot voor MijnWijkplan. Daarom pakte een projectleider van de gemeente het op. Het ontwerp is in nauwe samenwerking met de bewoners door de gemeente gemaakt. Met name de waterafvoer was daarbij een serieus punt van aandacht.

Steenbreek-topper

Begin november haalde een aannemer samen met bewoners circa 800m2 stenen eruit. Dat zijn twee vrachtwagens vol met in totaal maar liefst 40.000 stenen en daarmee een van de Steenbreek-toppers van dit jaar! In de daaropvolgende weken kwam er groen voor in de plaats en eind november was het dan zover: de officiële opening. Die vierden de omwonenden samen met onder anderen wethouder Bert Velthuis van Wijken en Openbare Ruimte.

Trots op eigen buurt

Wethouder Velthuis noemde het een bijzonder project: “Ik zie hier hoe bewoners trots willen zijn op hun eigen buurt en dat ze graag mee willen denken over hoe ze die omgeving ingericht willen zien.” Projectleider Eduard Schilling vertelde dat vooral het vinden van voldoende budget een uitdaging bleek, maar dat het initiatief van de bewoners om het plein te vergroenen en verduurzamen zeker werd omarmd door de gemeente. Bewoner en initiatiefnemer Stefan van Collenburg blikte terug op de afgelopen twee jaar en noemde enkele mijlpalen, zoals een overleg in het Ei in de zomer van 2020, waarbij het ruim dertig graden was.

Groene omgeving

Nu het plein is vergroend, zal de temperatuur er een stuk aangenamer zijn. Bomen en struiken zorgen er namelijk voor dat het koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. Bovendien kan het regenwater er bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen straten en kelders. En een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders. Daarom zegt Operatie Steenbreek Nijmegen: Stenen eruit, GROEN erin!

www.steenbreeknijmegen.nl