Wandelaars lopen in de omgeving van Nijmegen een gedeelte van de Walk of Wisdom.
Wandelaars lopen in de omgeving van Nijmegen een gedeelte van de Walk of Wisdom. Foto: Nynke Lavermans

Walk of Wisdom gaat internationaal

Algemeen

NIJMEGEN - “’Dream on!’ zeiden grote fondsen toen de Walk of Wisdom in 2015 om steun vroeg. Ze vonden het plan voor een wereldwijde pelgrimsroute ‘een utopisch project’. Maar dankzij vele vrijwilligers en donateurs kwam de eerste Walk of Wisdom er tóch: een 136 kilometer lange pioniersroute rondom Nijmegen”, aldus Damiaan Messing, oprichter van de Walk of Wisdom. 

“We bereikten afgelopen zomer een nieuwe mijlpaal: de 10.000e inschrijving als pelgrim. Dat geeft moed om verder te dromen, dachten we bij de Walk of Wisdom. We gaan de pioniersroute nu internationaliseren en nodigen aansprekende persoonlijkheden uit de route te lopen ten behoeve van een nieuw boek: ‘Op Weg naar Wijsheid’.”

“De mens gaf zich ooit een schitterende titel: homo sapiens, wijze mens. Of we die titel waard zijn, moet nog blijken”, stelt Messing. “We maken op dit moment de habitat kapot waarin we leven en creëren door ongelijkheid vluchtelingenstromen die we niet bereid zijn op te nemen. Dat het anders moet is duidelijk, maar wat je er als individu concreet mee moet, bedrukt velen.” 

Mede oprichter Manja Bente: “Het mooie van dagen achtereen wandelen is dat je weer iets van de balans met de natuur herstelt. Dat is soms moeilijk maar geeft ook nieuwe inspiratie. Je voelt dat je weer onderdeel bent van de natuur en niet afgesneden.” Messing: “De seizoenen gaan door. De pimpelmees schiet langs alsof er niets aan de hand is. Er zit een kracht in de natuur die niet is stuk te krijgen. Via de pelgrimsroute willen we mensen daarmee verbinden. Met het boek zoeken we troost, creativiteit en nieuwe perspectieven voor een weg vooruit.”

Theatermaakster Nynke Laverman heeft als eerste toegezegd de route te lopen en een bijdrage te leveren. Nynke toert met een indrukwekkende voorstelling door het land over de relatie tussen mens en natuur: Plant. Het eerste hoofdstuk van Op Weg naar Wijsheid verschijnt in juni 2022, als e-book.

Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom staat los van een religie en is geïnspireerd door het idee dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde wereld. Het grote plan is één Walk of Wisdom van een week lopen in elk land van de wereld - om die daarna te verbinden. De pelgrimsroute in Nederland is de eerste. De stichting verkent nieuwe routes in België en Engeland. Info: walkofwisdom.org.

Officiële start van de wandelroute Walk of Wisdom in 20215 Dit beschouwende 'broertje' van de Nijmeegse Vierdaagse is een 136 kilometer lange wandelroute om Nijmegen heen en onafhankelijk van een bepaalde religie. De route draait om de wijsheid van het leven: de ervaring.