Afbeelding
Foto: muZIEum

muZIEum verwelkomt 14.700 bezoekers in 2021

Algemeen

NIJMEGEN - In 2021 ontving het muZIEum 14.700 bezoekers. Een resultaat waarover het muZIEum, na een jaar met wederom sluitingen en wisselende maatregelen, niet ontevreden is. “Ondanks de lichte daling in de bezoekersaantallen en de vierde sluiting blikt het muZIEum vooruit. In 2022 bestaat het museum 10 jaar en dat wordt gevierd met enkele grote veranderingen.”

Het muZIEum verwelkomde 14.700 bezoekers tussen 5 juni 2021 en 18 december 2021. Met name in de vakanties trokken de bezoekersaantallen aan. Bedrijfs- en schoolbezoeken bleven grotendeels uit.

In 2021 is het muZIEum langer dicht geweest dan in 2020, waardoor een lichte daling in de bezoekcijfers te zien is. Tot 2020 merkte het muZIEum een sterke groei in de bezoekersaantallen, oplopend tot het recordaantal van 42.000 bezoekers in 2019.

Directeur Heleen Vermeulen: “Ik ben ontzettend trots op het muZIEum-team. Wat een flexibiliteit en aanpassingsvermogen laten zij keer op keer zien om bezoekers veilig in het pikkedonker te begeleiden. Op dit moment zijn we helaas dicht, maar iedereen staat te popelen om weer aan het werk te gaan.”

Nieuwe bezoekerservaring

Ondanks de sluiting zit het muZIEum niet stil. Het museum bestaat dit jaar 10 jaar en hoopt dat te vieren met een compleet nieuwe bezoekerservaring.

Eind 2021 is de huidige bezoekerservaring onderzocht en is een plan gemaakt voor de vernieuwing van het muZIEum. “Het doel is om nóg meer te laten zien wat wél kan als je blind of slechtziend bent. Het geeft bezoekers het inspirerende, energieke gevoel dat iedereen iets kan betekenen en bijdragen om het leven van mensen met een (visuele) beperking te verbeteren. Boordevol energie gaan we aan de slag met de vernieuwde bezoekerservaring. Onze unieke en indringende wijze van blind- en slechtziendheid laten ervaren in het donker blijft, maar wordt op interactieve en verrassende manier in het hele muZIEum versterkt.”

Wetenschap in het muZIEum

Het muZIEum en het Donders Instituut (Radboud Universiteit en Radboudumc) staan samen aan het begin van een intensieve samenwerking waarbij wetenschap en beleving elkaar ontmoeten. Het resultaat van die samenwerking is een programmering bestaande uit onder meer lezingen en wetenschappelijk experiment. Begin 2022 worden de eerste pilots daarvoor gestart.

www.muzieum.nl

Afbeelding