Paul Depla speciale gast in Ien, de podcast

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - “Als burgemeester lijk ik het meeste op Guusje ter Horst.” Dat zegt burgemeester van Breda Paul Depla (PvdA) in de eerste van een reeks lange gesprekken van de makers van Ien, de podcast. Depla was wethouder in Nijmegen en maakte drie verschillende burgemeester mee. “Ik kom nog vaak in Nijmegen. Mijn zonen zijn hier blijven wonen.”

Depla werd geboren in Eindhoven in een gezin met zes kinderen. Zijn opvoeding is deels bepalend geweest voor zijn rol als politicus. “Er waren vroeger tijdens de gesprekken aan tafel vaak acht standpunten waarmee je rekening moest houden. Mijn vader leerde ons om te luisteren naar de ander maar ook om jezelf te blijven.” Depla komt niet per se uit een ‘rood nest’. “Wel uit een katholiek nest”, zegt Depla en legt uit dat zijn ouders zich meer tot de progressieve stroming van de katholieke kerk aangetrokken voelden, “maar mijn vader was lang lid van het CDA. Dat maakte de overstap naar de PvdA later niet zo groot als dat misschien lijkt.”

Langetermijnvisie

In zijn tijd als wethouder in Nijmegen maakte Depla drie burgemeesters mee. “Ed d’Hondt was echt een burgemeester met een langetermijnvisie en had goed oog voor wat de stad nodig had.” Depla had het idee dat D’Hondt in die tijd wel klaar was met de burgervaderlijke rol. “Hij had vooral veel oog voor de ontwikkeling van de stad waar we toen voor stonden. De zorgen waren toen vrij groot. Met name thema’s als leegloop en werkgelegenheid waren redenen voor zorgen.”

Nergens bouwkranen

Depla lijkt zelf als burgemeester het meeste op Guusje ter Horst. Hij herinnert zich onder meer de grootstedelijke benadering van Ter Horst, die vóór haar Nijmeegse periode wethouder in Amsterdam was. “Ze schudde ons wakker.” Depla herinnert zich nog de verbazing van Ter Horst over het feit dat ze nergens bouwkranen zag. “‘We moeten toch vooruit met die stad?’, zei ze toen tegen mij. Als mensen mij zien opereren, dan is het het uitgesprokene en het eigenzinnige dat ze het meeste opvalt. En dan zullen mensen het meeste de overeenkomst met Guusje ter Horst zien.” 

Thom de Graaf was de derde burgemeester tijdens het wethouderschap van Depla. “Voor De Graaf was vanaf het begin duidelijk: als hij ergens burgemeester wil worden, dan zou het in Nijmegen zijn. De Graaf was echt een bestuurder die naast je ging staan, als je in de problemen kwam. Dat zie je niet altijd, maar dat had ie echt in zich.”

Ook allerlei politieke thema’s komen ter sprake, variërend van de Waalsprong en het aanleggen van de Nevengeul tot het van tafel vegen van het prestigieuze nieuwbouwproject Flash Gorden en het mislukken van het Topsport- en Innovatiepark. Als bestuurder kreeg hij talloze dossiers op zijn bureau. Toch zal hij niet als bestuurder terugkeren naar Nijmegen. “Ik heb er tien geweldige jaren gehad en heel waardevolle bagage meegenomen, maar ik word hier geen burgemeester”, zegt hij stellig. “Ik richt me weer op andere dingen, maar Nijmegen is nooit uit mijn hart. Terugkeren naar Nijmegen doe ik alleen om te genieten van mijn oude dag.”

Ien, de podcast is te beluisteren via alle bekende podcast-apps en via www.iendepodcast.nl.