Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Op naar een positief 2022

Algemeen

Het jaar 2022 is inmiddels alweer twee weken oud. Ook vanaf deze plaats spreek ik voor alle Nijmegenaren de wens uit dat het maar een mooi jaar mag worden.

Vooruitkijkend naar 2022 zie ik een aantal uitdagingen en bijzondere momenten op ons afkomen. Voor u als Nijmegenaar zijn bijvoorbeeld de verkiezingen voor de gemeenteraad van belang. Deze vinden in maart plaats. Ik zal vanaf nu tot die tijd regelmatig iedereen oproepen om vooral te gaan stemmen. Want deze verkiezingen doen ertoe.

Als u buiten op straat komt en u kijkt in het rond, dan ziet u overal zaken waarover de gemeenteraad beslist. Hoe richten we de openbare ruimte in? Waar komen woningen, waar bedrijven? Welke ruimte geven we aan cultuur? Waar komt groen? Hoe zit het met aanleg en onderhoud van wegen? Kortom, welke keuzes maken we voor de Nijmegenaar? 

Dit zijn allemaal onderwerpen die u direct en dagelijks raken. Het een wat meer dan het ander, maar de besluiten die hierover genomen worden betekenen wat voor u. Een mooi voornemen dus voor 2022: ga in maart stemmen, laat uw stem niet verloren gaan.

“Ik zie er naar uit dit jaar weer vele 
Nijmegenaren in het echte leven te mogen ontmoeten”

Qua uitdaging voor het komende jaar heb ik in mijn nieuwjaarstoespraak gesproken over onze woningtekorten. Deze zijn erg groot in Nijmegen, net zo groot of groter dan de steden in de Randstad. Ook hier zien we dat mensen in onze stad noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen, of niet kunnen doorstromen naar een andere woning wanneer de persoonlijke situatie verandert. 

Dus ook hier zijn belangrijke besluiten te nemen. Waar gaan we bouwen, wat betekent dit voor de omgeving en in hoeverre kunnen we in 2022 stappen zetten om dit grote probleem te verminderen. Ik wens de nieuwe gemeenteraad daar veel wijsheid bij toe.

Tot slot, hopelijk wordt 2022 weer het jaar van ontmoetingen. Het jaar waarop we aan elkaar kunnen vragen; Hoe gaat het me je? Hoe gaat het echt met je? De techniek kan veel problemen die we momenteel hebben oplossen, maar het menselijk contact is toch iets waar we allemaal behoefte aan blijven hebben. 

Ik zie er naar uit dit jaar weer vele Nijmegenaren in het echte leven te mogen ontmoeten. En daarbij blijf ik optimistisch, ik ga er vanuit dat dit komend jaar weer vaker mogelijk zal zijn. Op naar een positief jaar vol mooie gesprekken!


Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl