Varen over de rivier. Foto afkomstig uit familiearchief Van Alphen-Kerkhoff.
Varen over de rivier. Foto afkomstig uit familiearchief Van Alphen-Kerkhoff.

Uitbreiding van expositie Binnenvaartmuseum Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - Elke dag nieuwe buren. Een beetje opgesloten in je eigen huis. Een beetje opgesloten in je eigen hoofd. Dat is opgroeien aan boord van een binnenvaartschip aldus de schrijvende schipperszoon Frank Antonie van Alphen. Hij woont inmiddels al een tijdje op de wal en is door Binnenvaartmuseum Nijmegen uitgenodigd een permanente bijdrage aan een tentoonstelling te leveren. 

“Ik ga het een en ander vertellen over mijn varende familiegeschiedenis. ‘Een leven in beweging: kroniek van een schippersfamilie’. Met name is er aandacht voor de Frankie-A, het schip van mijn ouders, een Dortmunder.” Een goed getimede uitnodiging want Frank Antonie werkt momenteel aan zijn derde rock & rolbundel ‘Roerdroomdonderland’. “En laat die nou net toevallig als onderwerp mijn jeugd op de binnenwateren hebben. Waar de liefde voor muziek bij mij en mijn broer met de paplepel werd ingegoten. Door de geluiden van scheepsmotor en schroef, het ‘Roerdroomdonderland’. Waar door onze moeder de volumeknop van een kleine Nordmende-radio werd opengedraaid zodra de Beatles daarop te horen waren.”

Het Binnenvaartmuseum Nijmegen is gehuisvest op schip de Jos Vranken, gelegen in de Nijmeegse Waalhaven. Daar is ook het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum ondergebracht. Het museum is stevig aan het uitbreiden. In de nieuwe ruimte verzorgt de aalmoezenier van het KSCC, Bernard van Welzenes, wekelijks zijn videopodcast voor zijn geloofsgemeente. Daar wordt ook de historie van schippers Jaqueline van Alphen-Kerkhoff en haar man Frank Sr. tentoongesteld. In tekst en beeld. “Een relaas dat strekt van de bouw van de Frankie-A begin jaren zestig, tot de verkoop van de Dortmunder in 1975. Met alle verhalen die zich in een nipte vijftien jaar aan boord hebben afgespeeld. Een geschiedenis die wereldse gebeurtenissen met de kleine werkelijkheid verbindt.”

Momenteel zijn de werkzaamheden aan de nieuwe tentoonstellingsruimte nog in volle gang. Hou voor de datum van heropening van het museum de (sociale) media in de gaten.

www.binnenvaartmuseumnijmegen.nl

Facebook: @binnenvaartmuseumnijmegen