Gratis livestream: indrukwekkend verhaal van Holocaust overlevende Ronald Waterman

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Een onuitwisbare indruk | Holocaust Memorial Day Getuigenis
met Ronald Waterman (www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2022/onuitwisbare-indruk-holocaust-memorial-day/). Maandag 24 januari 2022 Online van 20.00-21.30 uur.

Ronald Waterman was bijna tien jaar oud toen hij in het doorgangsgetto Theresienstadt arriveerde. Aan de deportatie en de akelige aankomst heeft Ronald Waterman nog zeer levendige herinneringen. In zijn getuigenis vertelt hij over zijn dagelijks leven en avonturen in Theresienstadt. Daarbij maakte de confrontatie met de ‘ontmenselijkte’ mensen van de transporten uit Auschwitz, die aan het eind van de oorlog Theresienstadt binnenkwamen, een onuitwisbare indruk op hem. Sluit aan bij de livestream en luister naar het indrukwekkende verhaal van Holocaust overlevende Ronald Waterman.

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang vooraf een reminder en achteraf een link naar het verslag in je mailbox. Inschrijven livestream - www.ru.nl/radboudreflects/agenda/inschrijvingen/2022/24-01-22-livestream-onuitwisbare-indruk-holocaust/

Westerbork en Theresienstadt

Ronald Waterman werd geboren in een zionistisch gezin in Delft. Zijn vader, hoogleraar, en zijn moeder, docent Engels, waren niet religieus maar wel Joods bewust. Aan het begin van de oorlog zorgde het uitstekende Duits van vader Waterman en zijn contacten met collega-wetenschappers in Duitsland er een paar keer voor dat het gezin niet op transport hoefde. Vader kon zich de barbarij van de nazi’s toen nog niet voorstellen, maar moeder vreesde het ergste. Samen met zijn ouders, twee broers en zusje en werd Ronald Waterman in september 1944 via Westerbork naar Theresienstadt gedeporteerd.

Tijdens de avond gaat Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt in gesprek met Ronald Waterman. Voorafgaand aan het interview geeft historicus Joost Rosendaal een korte lezing over hoe er betekenis gegeven kan worden aan oorlogservaringen. Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, opent de avond die muzikaal omlijst wordt door zanger Nathan Tax en pianist Mark Toxopeus. Zij spelen liederen van Schubert.