De bouwplaat van de Stevenskerk.
De bouwplaat van de Stevenskerk.

Aan de slag met kartonnen Stevenskerk

Algemeen

NIJMEGEN - Nijmegen en de Stevenskerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En er is nu een bijzondere 3D bouwplaat van deze kerk. ‘Designed in Nijmegen’ door vormgever en ontwerper Ivo van Sluis. “Waarom de Stevenskerk? Omdat het hét stadsicoon van Nijmegen is, de kerk dit jaar 750 jaar bestaat en het gewoon moest komen.”

Door Marcel Witlox

“Ik heb deze fantastische kerk grondig bestudeerd en vertaald naar een prachtige papieren mini-bouwplaat. Het eindresultaat is een representatief miniatuur van hét stadsicoon van Nijmegen”, aldus Van Sluis. 
“In 2016 heb ik een bouwplaat ontworpen van de Sint Nicolaaskapel. Dat was ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Bouwen op papier’ in Museum Het ValkhofToen ben ik gaan onderzoeken of de Stevenskerk al bestond als bouwplaat maar tot mijn verrassing kon ik dat niet vinden.”

Voorstudie

Van Sluis ging niet over één dag ijs. “Ik ben vele malen rondom de Stevenskerk gelopen. De kerk is moeilijk recht van voren te bekijken omdat de omliggende gebouwen er zo dicht omheen staan. Het is nog een hele uitdaging geweest om de juiste verhoudingen te bepalen. Opmerkelijk vond ik de verhouding tussen de toren en de rest van het kerkgebouw. Dat lijkt te komen doordat je de Stevenskerk dus niet als geheel object kan zien. Er is altijd perspectivische vertekening. Ook daarom is deze mini-bouwplaat juist zo bijzonder. Het geeft een kijk op de kerk, die je normaal niet kunt hebben.”  

“Ook ervaar je als ‘bouwer’ uit hoeveel volumes deze kerk eigenlijk bestaat en dat is weer leerzaam, bijna niets is hetzelfde. Verder zijn ook de verschillende bouwmaterialen visueel gemaakt. Ik heb geprobeerd zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven, zoveel mogelijk details weer te geven. Natuurlijk heb ik keuzes moeten maken om deze kerk als mini-bouwplaat te kunnen ontwerpen.”

De bouwplaat is een leporello bestaande uit 6 vellen gevouwen tot tot A5 en is voorzien van professionele foto’s van het eindresultaat.

Veel werk

“Hoe lang ik bezig ben geweest met het ontwerp? Over uren moeten we het maar niet hebben”, lacht Van Sluis. “Ik ben in 2016 gestart maar heb het vanwege andere projecten een tijd moeten laten liggen. Enkele maanden geleden vond ik dat het tijd was om het weer op te pakken en het nu echt af te maken. En ja... dan doe ik het graag ook goed.”

Hoe lang duurt het de gemiddelde Nijmegenaar om van een plat stuk karton een Stevenskerk in 3D te realiseren? “Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Het is geen eenvoudig gebouw en de onderdelen zijn klein en fraai gedetailleerd dus je kunt het beste met geduld en netjes werken. Maar de beloning is de absoluut moeite van het bouwen waard. In deze tijd van vluchtigheid en snelheid is het een verademing om eens gefocust bezig te kunnen zijn zónder scherm.” 

Mooie uitzondering

Heeft Van Sluis de smaak te pakken en volgen nog meer papieren modellen van Nijmeegse iconen? “Ik heb me al gewaagd aan de Sint Nicolaaskapel, Museum Kam en het Ronald McDonaldhuis. Ook voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heb ik mooie 3D kaarten ontworpen met verschillende gebouwen. Of er meer volgen van Nijmegen is nu nog niet te zeggen. Dergelijke projecten zijn tijdrovend en ik werk eigenlijk in opdracht. De Stevenskerk was een mooie uitzondering!”

“De miniatuur is een mooie herinnering aan een bezoek aan de stad en verdient een mooie plek in huiskamer of vitrine. Het is ook interessant voor buitenlandse toeristen die Nijmegen bezoeken, als relatiegeschenk of als city-marketing.”

De maat van de grondplaat is 148,5 x 210 mm en de hoogte van de mini Stevenskerk is 115 mm. Verkrijgbaar bij een aantal verkooppunten. Deze worden deze maand gepresenteerd op www.ivovansluis.nl. De consumenten-adviesprijs is 12,95 euro.

Het eindresultaat.