Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Verborgen leed

Algemeen

Een vroegere campagne tegen alcoholverslaving had als slogan ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is’. Dat dat geldt voor elke vorm van verslaving, wordt mij regelmatig pijnlijk duidelijk, door verhalen die mij ter ore komen. 

Regelmatig stuit de politie in onderzoeken op allerlei vormen van drugsproductie en drugshandel, ook in onze stad en regio. Hoewel we natuurlijk weten dat drugshandel overal plaatsvindt, schrikken we soms toch weer van de verhalen van betrokkenen bij dit soort zaken. Daarin krijg je namelijk niet alleen een inkijkje in de criminele kant van deze handel, maar zie je ook heel duidelijk het verborgen leed dat daarachter schuilt. Gewone mensen uit onze stad en buurgemeenten, ouders van een kind, iemands echtgenoot, die kapotgaan aan hun verslaving. Er doodziek van worden. Diep in de schulden raken. 

Natuurlijk bestrijden wij drugshandel met harde hand. De criminelen worden opgepakt. En als het kan, laat ik een pand van waaruit gehandeld of geproduceerd wordt in onze gemeente tijdelijk sluiten, zodat daar geen activiteiten meer kunnen plaatsvinden. Want waar criminele activiteiten zijn, is er ook altijd een vorm van gevaar voor de mensen in de omgeving.

Maar ons gaan zeker ook de mensen aan het hart, die de klanten zijn van zo’n handelaar of organisatie. Want het leed dat wij soms aantreffen, bij zowel drugsgebruikers als hun partners of familieleden, dat wensen we niemand toe. 

Aan de gebruikers van drugs en andere verslavende middelen (en ook aan hun naasten) doe ik daarom een dringende oproep: zoek alsjeblieft hulp. Hoe uitzichtloos de situatie op dit moment ook lijkt, hoeveel leed en schaamte er mogelijk ook is: je bent niet de enige, en je bent niet alleen. Er is hulp. En het is nooit te laat.

Ik hoor ook wel eens mensen zeggen, vaak jonge mensen: ik neem af en toe een pilletje als ik uitga, ik heb het onder controle, dat kan toch geen kwaad? Tegen hen wil ik zeggen: harddrugs zijn niet voor niets verboden. Drugsgebruik is een glijdende schaal, niemand wordt bewust verslaafd. Voorkom dat het met jou zover komt en stop nu, of zoek daar hulp voor. 

En daarbij: achter drugshandel gaat altijd een wereld schuil van geweld, intimidatie, afpersing en leed. Ook door dat ene pilletje blijft de drugswereld in stand, en kunnen criminelen onze samenleving blijven ondermijnen. Wij blijven daarom strijden tegen drugs en voor hulp bij verslaving. Zorg goed voor uzelf en pas op elkaar.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl