Vierde interventie Kunstluis Elvira Duives: ‘Zeep’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN  Met zeven korte interventies zet Kunstluis Elvira Duives Museum Het Valkhof op stelten en reageert op alles wat met de collectie, de bezoeker, werknemers of het gebouw te maken heeft. Haar vierde interventie is getiteld ‘Zeep’. In deze interventie brengt ze een bijzonder geurige en kleurrijke verzameling naar de museumzalen. Van dinsdag 8 t/m zondag 13 februari. 

Waar sommige mensen plakboeken vól postzegels hebben of kasten die uitpuilen van de stripboeken, verzamelt de Kunstluis al jaren achtergebleven zepen. De schoonheid, en tevens de kwetsbaarheid, van deze zepen is te vinden in de afgesleten hoeken, het breekbare, de zachte kleuren, de prachtige vorm en de vage geur. Dicht op de huid weet zeep het lichaam in het dagelijkse leven te troosten, te verzorgen en te verzachten. De verzorgende rol van zeep lijkt relevanter dan ooit. In de huidige pandemie wordt het gebruik van zeep flink aangemoedigd. Door de boodschap ‘was je handen goed!’ is de vraag naar zeep hoog. Kortom: zeep verdient een eerbetoon.

Net als de archeologische vondsten en de overgebleven resten daarvan, zoals te zien zal zijn in de nieuwe tentoonstelling Moving Stories, vertellen de achtergebleven zepen ook een eigen verhaal. Vandaar dat de verzameling voor een week een podium krijgt bij de archeologische collectie van het museum. Benieuwd naar deze verzameling van de Kunstluis? Bezoek de interventie ‘Zeep’ van 8 t/m 13 februari in Museum Het Valkhof.