Popart in café de Hemel

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Ruud Rous schildert in de popart stijl. Enkele werken van hem zijn nog t/m 29 april te zien in hotel café restaurant de Hemel aan de Franseplaats 1 in Nijmegen. “Ik schilder voornamelijk gezichten en maak hierbij graag gebruik van heldere kleuren. Door de Covid-19 pandemie was het voor ons kunstenaars lastig om ons werk te laten zien. Gelukkig kan ik nu in de Hemel weer een expositie houden.”

Popart is een stroming in de moderne kunst die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De popart zette zich gedeeltelijk af tegen het Amerikaanse abstract expressionisme.

Veel pop art werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten worden als motieven aanvaard in de kunst. Daarmee stond de pop art beweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt. Bij meerdere pop art kunstenaars speelde de ironie een grote rol in hun werk. 

De thema’s van de popart zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Popart is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen. Afbeeldingen van bekende beroemdheden als Elvis Presley, Marilyn Monroe en Mao maar ook soepblikken, spaghettiverpakkingen, colaflessen en andere supermarktproducten konden in de kunstwerken als onderwerp uitgebeeld worden. Bekende namen zijn onder meer Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Keith Haring.

www.ruudrouspopart.com