Plaatsing eerste zestien Stolpersteine in Nijmegen

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In de Nijmeegse benedenstad worden zondag 10 april de eerste zestien Stolpersteine gelegd. Deze ’struikelstenen’ zijn vierkante steentjes met een goudgele bovenkant van messing. Ze worden geplaatst voor woningen van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners werden gedeporteerd om – op enkele uitzonderingen na – vermoord te worden. Ook voor andere vervolgde Nijmegenaren worden deze stenen gelegd. Op elke steen staan de naam, geboortedatum, datum van deportatie en sterfdatum, voor zover bekend, van degene die is vermoord.

De eerste Stolpersteine die gelegd worden, herinneren aan de familie Voltijn, die een winkel had in ‘garen, band, galanterieën en schrijfbehoeften’ ter hoogte van Koffiehuis De Heerlijckheid aan de Stikke Hezelstraat 54. Daarna worden bij De Blonde Pater Stolpersteine gelegd voor Helena Glaser-Egger en Hildegard Kroon die tegenover Voltijn woonden. Vervolgens worden nog Stolpersteine gelegd bij de Lange Hezelstraat 41 en Begijnenstraat 11, waar de families Minco en Vrengel woonden. Hierbij zullen ook enkele nabestaanden het woord voeren.

De plechtigheid begint zondagmorgen, 10 april, om 10.00 uur ter hoogte van Koffiehuis De Heerlijckheid, Stikke Hezelstraat 54.

Achter iedere steen schuilt een verhaal

Op de website van de Stichting Stolpersteine Nijmegen www.stolpersteine-nijmegen.nl en op www.oorloginnijmegen.nl zijn de verhalen achter iedere steen te lezen. Binnenkort zijn deze ook bereikbaar via QR-codes in de nabijheid van de stenen.

Doneer of adopteer een Stolperstein

Afgelopen zomer is Stichting Stolpersteine Nijmegen opgericht. Het streven is om voor alle circa 450 slachtoffers een Stolperstein te laten maken. Stolpersteine kunnen alleen worden gelegd dankzij donaties uit de samenleving. Iedereen kan doneren. Of het nu een klein bedragje is of een bedrag dat genoeg is voor een Stolperstein. Het vervaardigen en plaatsen van één Stolperstein kost 150 euro. Op de website www.stolpersteine-nijmegen.nl staat informatie over de stichting en hoe een bijdrage kan worden overgemaakt.

Iedereen kan een aanvraag indienen voor het leggen van een of meer Stolpersteine in Nijmegen, bijvoorbeeld voor een dierbare, een familielid of een voormalige buurtbewoner, mits die aan de criteria voldoen. Neem contact op met de stichting via info@stolpersteine-nijmegen.nl