Het eerste cruiseschip is gearriveerd.
Het eerste cruiseschip is gearriveerd.

Nijmegen heet Oekraïense vluchtelingen welkom

Algemeen

NIJMEGEN - Nijmegen gaat in de Jan Massinkhal tijdelijke noodopvang realiseren voor enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne. Naar verwachting voor de duur van zo’n 2 maanden. Ook twee cruiseschepen gaan de vluchtelingen onderdak bieden. 

Na een inventarisatie binnen de veertien gemeenten in Gelderland-Zuid zijn drie locaties beschikbaar gesteld voor de eerste crisisnoodopvang van minimaal 1000 vluchtelingen uit Oekraïne. 

Deze locaties bevinden zich in de gemeenten Nijmegen, Beuningen en Zaltbommel. Het aantal gemeenten dat (crisis)opvang gaat bieden zal de komende tijd toenemen.

Overal in Nederland komen vluchtelingen aan. Alle gemeenten in het land zijn daarom op zoek geweest naar plekken voor (nood)opvang. De locatie die in Nijmegen beschikbaar is gesteld voor crisisnoodopvang voor - in principe - de eerste zeven dagen is de Jan Massinkhal. De gemeente Nijmegen werkt samen met partners om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en burgemeester van Nijmegen: “Ik ben dankbaar voor de inzet bij iedere gemeente in Gelderland-Zuid. Die inzet zullen we heel hard nodig hebben, omdat we rekening moeten houden met nog veel meer vluchtelingen de komende tijd.”

In de Waalhaven komen twee cruiseschepen te liggen om vluchtelingen op te vangen. Het eerste schip is deze week aangemeerd, het tweede schip arriveert 28 maart. De schepen zullen in ieder geval voor zo’n twee maanden dienen als slaap- en verblijfplaats voor Oekraïense vluchtelingen. Per schip kunnen zo’n 120 mensen gehuisvest worden. “De schepen bieden basisvoorzieningen en zijn direct gereed voor gebruik. Samen met Bindkracht10, het Rode Kruis, vrijwilligers, zorgaanbieders en andere partners doen we er alles aan om de opvang van de vluchtelingen zo goed mogelijk te laten verlopen”, aldus de gemeente.

De verwachting is dat er meer opvang nodig is, ook na de komst van de schepen. Daarom blijft de gemeente Nijmegen zoeken naar geschikte locaties voor opvang waar gevluchte Oekraïners langer kunnen blijven als dat nodig is. Antwoorden op veel gestelde vragen op www.nijmegen.nl/oekraine.