Nijmeegse studenten tijdens de oorlog.
Nijmeegse studenten tijdens de oorlog. Foto: Infocentrum WO2 Nijmegen

Lezing over Nijmeegs studentenverzet

Algemeen

NIJMEGEN - Historicus Jan Brabers verzorgt donderdag 31 maart een lezing over het Nijmeegs studentenverzet. De lezing wordt gegeven in het Infocentrum WO2 Nijmegen, gevestigd aan de Ridderstraat 27 in Nijmegen.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog stonden studenten hoog in aanzien vanwege hun verzetshouding tijdens de Duitse bezetting van Nederland. ‘Geen andere maatschappelijke groep heeft zich met zoveel élan in allerlei verzetsactiviteiten geworpen, bij geen andere groep waren de verliezen in verhouding zo hoog’, schreef A.J. van der Leeuw van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie in 1950. 

Dat oordeel gold ook voor de studenten aan de Rooms Katholieke Universiteit in Nijmegen (nu: Radboud Universiteit). Na de inval in mei 1940 zetten zij in eerste instantie hun normale leventje voort, hoewel dat steeds moeilijker werd. Bij de sluiting van de universiteit in april 1943 werden ze vogelvrij. De meesten doken onder. Velen kwamen terecht in het verzet, met alle mogelijke gevolgen van dien.

De lezing start om 19.30 uur. De entree is 6,50 euro p.p. en kan alleen per pinbetaling worden voldaan bij aankomst in het Infocentrum WO2 Nijmegen. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk. Stuur een mail naar welkom@infocentrumwo2.nl, onder vermelding van ‘Lezing Studentenverzet’.

www.infocentrumwo2.nl