Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column burgemeester

Een nieuwe gemeenteraad

Algemeen

Vorige maand waren er verkiezingen en inmiddels is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. 39 Nijmegenaren staan klaar om voor onze mooie stad aan de slag te gaan.

Raadslid zijn is niet niks. De 39 raadsleden in Nijmegen, waarvan er sinds de verkiezingen van vorige maand 21 nieuw zijn, hebben meestal een baan en doen het raadslidmaatschap ernaast. Een investering in het belang van de stad die toch gauw zo’n 20 uur extra per week kost. Vergaderingen bijwonen, werkbezoeken afleggen, dossiers lezen en natuurlijk vaak de stad in om met mensen te praten.

Om alle raadsleden in te werken, is er een uitgebreid introductieprogramma. Raadsleden leren hoe de gemeentelijke organisatie werkt, wat hun bevoegdheden zijn, hoe de verhouding is met het college van burgemeester en wethouders en ze worden voorbereid op hetgeen ze kunnen tegenkomen. 

Zo hadden we afgelopen week een bijeenkomst over integriteit. Hierin is gesproken over wat er over dit onderwerp in de Gemeentewet staat. Maar ook over zaken als belangenverstrengeling of de schijn daarvan. Denk aan iemand die eigenaar is van een stuk grond en tegelijkertijd als raadslid moet beslissen over de ontwikkeling van dit gebied. Een dilemma waar ook veel raadsleden tegenaan lopen is ook het feit dat ze vooral veel stemmen hebben gekregen omdat ze uit een bepaalde wijk komen, een bepaalde achtergrond hebben. Terwijl de gemeenteraad er natuurlijk voor elke Nijmegenaar hoort te zijn.

We hebben tijdens de bijeenkomst een aantal van zulke dilemma’s besproken. De algehele conclusie van mij is dat de (oude en nieuwe) raadsleden zich bewust zijn van het belang van integer handelen. We hebben een mooi gesprek gevoerd. In dit gesprek werd ook duidelijk dat een onderwerp als integriteit niet zwart-wit is, maar ook soms ingewikkeld ligt. Tot waar kun je als raadslid gaan bij het bijstaan van iemand? Hoe zit het wanneer je een baan hebt bij een organisatie die bijvoorbeeld subsidie krijgt van de gemeente? Allemaal zaken die voorbij kunnen komen en waarvan het goed is dat we er meteen aan het begin van een nieuwe raad bij stil staan.

Wat voor raadsleden geldt, geldt natuurlijk ook voor mij en de wethouders. De druk vanuit de samenleving kan groot zijn. Daarom ben ik blij met deze introductie voor de gemeenteraad. Wat mij betreft praten we regelmatig over dit thema, zodat we allemaal bij de les blijven. 

Een ding heb ik afgelopen week in ieder geval geleerd; wat de achtergrond van elk raadslid ook is, allemaal staan ze te trappelen om het beste te doen voor onze mooie stad Nijmegen en allemaal willen ze de stad nog mooier maken. De betrokkenheid is groot en daar kunnen alle kiezers alleen maar blij mee zijn!

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl